Carrière

Hof: Martin Garrix niet bedrogen door platenlabel en management

24 december 2019 11:28 Aangepast: 24 december 2019 12:32
Martin Garrix is al jaren verwikkeld in een rechtszaak met zijn voormalig management. Beeld © ANP

Dj Martin Garrix heeft terecht zijn contract met zijn oude platenlabel en management verbroken, maar hij moet de bedrijven wel een managementvergoeding betalen. Spinnin' Records en MAS hebben de dj namelijk niet misleid, bedrogen of misbruikt.

Dat oordeelt het gerechtshof Leeuwarden in hoger beroep. De 23-jarige dj stapte in 2017 naar de rechter.

Hij had het gevoel dat hij misleid was door zijn voormalig platenlabel Spinnin' Records en management Music Allstars (MAS) bij het tekenen van zijn eerste platencontract in 2012. Garrix was toen 16 jaar. Eelko van Kooten was destijds de directeur van beide bedrijven en dus was er volgens Garrix sprake van belangenverstrengeling.

Misleid en gebruikt

Garrix brak in 2015 al met zijn label, omdat hij het niet eens was met zijn contract. De dj wilde onder andere de volledige rechten van zijn muziek hebben. Hij zei destijds: "Ik wil erkenning dat ik de producent ben van de nummers. Ik vind het niet chill dat ik die niet krijg van Spinnin'."

De dj voelde zich gebruikt. "Ik ben geen pop", zei hij. "Als het zo makkelijk was om Garrixen te maken, dan hadden ze er wel honderd gemaakt."

Gelijk van de rechter

De rechter gaf Garrix gelijk. Alle contracten tussen de dj, zijn platenlabel en het management werden ontbonden. Ook kreeg hij de rechten van zijn zelfgeproduceerde nummers.

Daar waren Spinnin' en MAS het niet mee eens, zij gingen in hoger beroep. Hun advocaten zeggen dat ten onrechte het beeld is geschetst dat hun cliënten de dj 'te grazen' hebben genomen.

Contract terecht ontbonden

Ook in hoger beroep krijgt de dj gelijk. Het hof oordeelt vandaag dat het 'onredelijk' is dat Garrix zo weinig rechten had op zijn eigen muziek, gezien 'het grote commerciële succes van de dj'. Dat de contracten zomaar tegen dezelfde voorwaarden met twee jaren verlengd konden worden door de bedrijven, vond het hof niet terecht.

Maar Garrix moet nog wel de managementvergoeding betalen aan Spinnin' Records en MAS, beslist het hof. De bedrijven hebben hem namelijk niet verkeerd voorgelicht, bedrogen of misbruikt, staat in het vonnis.

'In gelijke mate gewonnen en verloren'

Hoe hoog het bedrag is dat Garrix moet betalen, wordt later in een aparte procedure bij de rechtbank bepaald. De dj, Spinnin' Records en MAS hebben in gelijke mate gewonnen en verloren, vindt het hof. Daarom moeten zij ieder hun eigen proceskosten betalen.

Het hof zou eigenlijk al 10 september uitspraak doen in de zaak. Omdat er zoveel ingediende stukken waren, werd de beslissing drie maanden uitgesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van