Wie dacht dat hoofdelijk aansprakelijk zijn voor een lening slechts een formaliteit is, heeft het mis. Een vrouw die haar ex-partner hielp een lening te krijgen voor zijn onderhoudsbedrijf moet nu 30.000 euro schuld afbetalen.
Ze is mede-verantwoordelijk voor de schuld van haar ex, staat in de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Lening voor zijn klusbedrijf
In 2012 vroegen de vrouw en haar ex-partner een lening aan bij de gemeente voor het klusbedrijf van de man. Die zogenoemde BBZ-lening (Besluit Bijstand voor Zelfstandigen) bedroeg 62.000 euro met een looptijd van vijf jaar en een rente van 8 procent.
Om die lening te krijgen, stelde zijn vriendin zich hoofdelijk aansprakelijk en gaven zij de gemeente een recht van hypotheek op hun huis.
Relatie voorbij, bedrijf failliet
Twee jaar later was de relatie voorbij. De vrouw ging weg bij haar ex en verhuisde naar Rotterdam.
Weer een jaar later liet die ex zijn bedrijf failliet verklaren. Vanaf dat moment loste hij zijn lening niet meer af. Zo ontstond een flinke betalingsachterstand en de gemeente wilde daarom de lening volledig terugvorderen.
Ondertussen werkte de man gewoon door als zzp'er, onder een nieuwe bedrijfsnaam. Hij deed hetzelfde werk en had waarschijnlijk zijn oude bv failliet laten verklaren, zodat hij van zijn schuld af zou zijn. Maar daar trapte de gemeente niet in.
Samen verantwoordelijk
Omdat de man zijn schuld een half jaar later nog steeds niet had afgelost, klopte de gemeente bij zijn ex aan. Zij moet nu samen met hem de schuld aflossen.
Tegen de rechter verklaart de vrouw dat zij de schuld helemaal niet kan betalen, omdat ze in de bijstand zit. Zij blijft nu de rest van haar leven met een aanzienlijke schuld zitten, zegt ze zelf. Toch oordeelt de rechter in hoger beroep dat ze moet helpen de schuld af te lossen. Daar heeft ze tenslotte voor getekend.
Ex of niet: betalingsplicht blijft bestaan
"Als twee mensen een verplichting aangaan, dan zullen ze die ook samen moeten nakomen", vat familierechtadvocaat Peter Drenth samen. "Het maakt niet uit dat je een laag inkomen hebt of dat je van je ex gescheiden bent: de betalingsverplichting blijft bestaan."
De enige manier om eronderuit te komen, is als de andere partij je ontslaat uit je hoofdelijke aansprakelijkheid.
"Maak dus heldere afspraken als je gaat trouwen of samenwonen", zegt Drenth. "Stel huwelijkse voorwaarden op of een samenlevingscontract. Daarin regel je alles voor het geval dat je uit elkaar gaat. Wees eerlijk tegen elkaar over risico's, zeker als één van beide ondernemer is."