Personal finance

Dit verandert er het komend jaar voor jouw portemonnee

26 december 2019 14:43 Aangepast: 27 december 2019 09:53
Beeld © ANP

Nieuw jaar, nieuwe regels. Dit verandert er het komende jaar voor jouw portemonnee.

NHG-grens omhoog

Wil je volgend jaar een nieuwe koophuis kopen? De grens waarop je nog in aanmerking komt voor de nationale hypotheekgarantie gaat volgend jaar omhoog, van 290.000 euro naar 310.000 euro.

Voor huizen tot dat bedrag kun je onder voorwaarden goedkoper lenen en wordt je restschuld kwijtgescholden, als je voor gedwongen verkoop komt te staan.

Fiets van de zaak goedkoper

Vanaf 1 januari wordt het makkelijker om een fiets van de zaak te krijgen. Voorheen moest je die zelf betalen, straks mag je baas dat voor je doen. Ook betaalt je werkgever de kosten voor onderhoud en reparatie. Je krijgt alleen te maken met een bescheiden bijtelling, van 7 procent. Daarover betaal je belasting.

Nieuwe arbeidsmarktwet

Volgend jaar geldt een nieuwe arbeidsmarktwet, de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Vooral voor mensen met een flexibele baan heeft dat gevolgen. Ook werkgevers moeten even goed opletten.

In onze special WABlief? leggen we je alles gedetailleerd uit.

Digitaal abonnement

Voor digitale abonnementen op kranten en tijdschriften (en andere digitale media) gaat het lage btw-tarief gelden. Dat betekent dat je minder hoeft te betalen voor dergelijke abonnementen, voor zover de uitgevers hun prijzen niet verhogen.

Geboorteverlof

Partners van vrouwen die een kind krijgen kunnen vanaf 1 juli vijf weken geboorteverlof opnemen. Dat hoeft niet aaneengesloten te zijn, maar je moet het wel in de eerste 6 maanden na de bevalling opnemen. Het UWV betaalt dan 70 procent van je inkomen.

Roken duurder

Een pakje peuken wordt per 1 januari 14 cent duurder. Een paar maanden later, op 1 april, worden ze een euro duurder. Je zou een extra slof kunnen inslaan. Of, toch maar stoppen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van