Ga naar de inhoud
Personal finance

Pensioenpaniek afgewend: slechts 'paar honderd' worden gekort

Minister Koolmees van Sociale Zaken (l) bladert door het pensioenakkoord. Beeld © ANP

Vrijwel niemand zal volgend jaar worden geconfronteerd met een pensioenkorting. Door een noodmaatregel van het kabinet en betere beleggingsresultaten blijven slechts twee kleine fondsen onder de ondergrens bungelen.

Dat blijkt uit een analyse van het economisch bureau van ABN Amro.

Twee kleine fondsen

Om welke fondsen het gaat wordt niet genoemd, maar ingewijden melden aan het ANP dat het zou gaan om het pensioenfonds voor verloskundigen SPV en DB Kring Premie, van Achmea. Dat laatste is een fonds waar bedrijven hun individuele pensioenregelingen kunnen onderbrengen.

SPV was nog niet direct bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Achmea had niet direct een antwoord op de vraag of het betreffende fonds inderdaad moet korten.

Wel blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank en meldingen op de websites van de fondsen dat ze inderdaad al geruime tijd veel te weinig geld in kas hebben.

Dekkingsgraad

Die fondsen zouden zelfs na de noodmaatregelen die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vorige maand aankondigde, niet aan kortingen kunnen ontkomen. De regels schrijven voor dat fondsen de pensioenen moeten verlagen als zij langer dan vijf jaar onder de minimale dekkingsgraad zitten van 104,3 procent.

Dat houdt in dat een fonds voor iedere euro die ze in de toekomst moeten uitkeren 1,043 euro in kas moeten hebben. Die regels gaan op de schop door het pensioenakkoord dat dit jaar is gesloten. De nieuwe ondergrens wordt 100 procent.

Noodmaatregel

De minister wilde ook voorkomen dat het draagvlak voor het pensioenakkoord weg zou vallen nog voor het goed en wel is ingevoerd, en dus kondigde hij vorige maand een maatregel aan die moest voorkomen dat er dit jaar veel mensen gekort worden.

Alleen fondsen die een actuele dekkingsgraad hebben van minder dan 90 procent aan het einde van het jaar moeten hun pensioenen verlagen. Dat wil dus zeggen dat ze voor iedere euro aan verplichtingen maar 0.90 euro in kas hoeven te hebben.

Het leek er even op dat zelfs met die noodmaatregel 600.000 pensioenen gekort zouden moeten worden, maar volgens de bank blijft het dus beperkt tot een heel klein groepje.

Meevallers

Een paar maanden geleden zag het er allemaal nog een stuk slechter uit. In augustus zaten tientallen fondsen onder een dekkingsgraad van 90 procent, schrijft ABN.

Sindsdien zijn de rentes op staatsobligaties wat opgelopen en ook de rendementen op aandelen zijn gestegen door oplopende beurskoersen, waardoor veel fondsen aan de goede kant van de grens zijn gekomen. 

Bron: RTL Z