Staat er een windmolen binnen een straal van twee kilometer van je koopwoning? Dan heb je dikke pech. De waarde van je huis blijft namelijk achter op vergelijkbare huizen, zeggen onderzoekers.
In de periode 1985 tot 2019 bleef de waarde van een woning in de buurt van een windturbine achter met gemiddeld 2,1 procent. De effecten zijn bijna twee keer zo sterk geworden na 2011, zeggen de onderzoekers van de VU en de UVA. Dat heeft vooral te maken met steeds hoger wordende windmolens.
Hoe hoger de molen, hoe slechter het is voor de woningwaarde. Molens tot 150 meter leiden tot een achterblijvende waarde van gemiddeld 2,5 procent. Zijn ze hoger, dan loopt dat al snel op tot 5 procent.
Geen bewijs voor grotere afstand
"Er is geen statistisch bewijs gevonden voor effecten op de waarde van woningen op meer dan twee kilometer afstand van een turbine", schrijft minister van Economische Zaken Eric Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Als er meer windmolens staan, heeft dat ook geen effect, aldus de minister.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) deden het onderzoek in opdracht van het ministerie, nadat de Tweede Kamer daarom had gevraagd.
Lucratieve business
De Tweede Kamer maakte zich druk over de kwestie na een uitzending van Argos. Daarin kwam de bouw van windmolenparken in Groningen en Drenthe aan bod. Een lucratieve business voor projectontwikkelaars, zo bleek, die hier over een periode van 15 jaar tussen de 2,4 miljoen en 3 miljoen euro per windturbine mee verdienen, zegt Argos. Onder meer dankzij overheidssubsidies.
Maar omwonenden zijn boos: het leidt tot overlast en waardedaling van hun huizen, die zou oplopen tot een geschatte 87 miljoen euro.
De minister noemt de resultaten van het onderzoek 'vervelend' ook al zijn de molens volgens hem nodig om de klimaatdoelen te halen. Gedupeerden worden tegemoet gekomen via de zogenoemde wettelijke planschadevergoeding.
Eigen risico
Waardeverlies dat hoger is dan het eigen risico zal moeten worden vergoed door de projectontwikkelaar. Onder de huidige norm is dat eigen risico 2 procent. In de nieuwe Omgevingswet wordt dat 4 procent.
Het onderzoek van de universiteiten leverde ook 'licht statistisch bewijs' op dat zonneparken eveneens slecht zijn voor de waarde van je woning. Wat het effect precies is, is minder duidelijk, omdat de zonneparken recenter zijn gebouwd en er daarom minder woningen van de hand zijn gedaan in de omgeving van die parken.