Personal finance

Pensioenfondsen moeten beter communiceren bij dreigende pensioenverlaging

18 december 2019 14:01
Beeld © RTL

Niet alle pensioenfondsen ontkomen eraan hun pensioenen komend jaar te verlagen. Bij mogelijke kortingen moeten de deelnemers van het betreffende fonds eerlijk en helder worden ingelicht - maar dat gebeurt nog niet altijd.

Dat vindt althans de Autoriteit Financiële Markten.

Niet alleen naar de rentestand wijzen

De toezichthouder deed onderzoek naar de communicatie van vijf pensioenfondsen die waarschijnlijk moeten korten. De AFM inventariseerde bijvoorbeeld de informatie die op de websites van de betreffende fondsen te vinden is.

Daar kwamen meerdere kritiekpunten uit naar voren. Zo geven pensioenfondsen lang niet altijd evenwichtige informatie over de reden dat pensioenen worden gekort. Alleen wijzen op de lage rentestand is niet voldoende, stelt de AFM. Ook de beleggingskeuzes en de hoogte van de premie moeten in de uitleg aan bod komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenkorting dreigt voor 4 fondsen met 600.000 leden

Zet aan tot actie en vermijd jargon

Ook vindt de toezichthouder dat pensioenfondsen meer zouden moeten doen om deelnemers die nog pensioen opbouwen én deelnemers die al pensioen ontvangen voor te bereiden op hun lagere inkomsten.

"Pensioenen zijn geen sexy onderwerp, mensen zullen er niet uit zichzelf mee bezig gaan", zegt woordvoerster Yolanda Bieckmann van de AFM. "Het is dan ook belangrijk om ze tot actie aan te zetten."

Fondsen kunnen dat volgens haar doen door bijvoorbeeld hun pensioenoverzicht op te zoeken en via het Nibud te berekenen of ze genoeg overhouden aan inkomsten na hun pensionering.

Belangrijk in de communicatie naar deelnemers is ook dat die zo persoonlijk mogelijk gebeurt, zegt Bieckmann. "En denk om het taalgebruik. Jargon als dekkingsgraad en pensioenaanspraak snappen veel mensen niet. Wees concreet." 

Pensioen vergelijken

Het AFM legde ook een aantal vragen voor aan hun consumentenpanel, over hoe zij geïnformeerd zouden willen worden over pensioenkortingen. Daaruit komt naar voren dat ze in euro's willen zien hoeveel hun pensioen omlaag gaat (dus niet in bijvoorbeeld percentages).

Ook willen ze weten wat hun pensioen is voor en na de verlaging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van