Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Luxemburg wil tanktoeristen weren: brandstofprijs omhoog

18 december 2019 11:23
Een tankstation in Luxemburg. Beeld © ANP

Luxemburg wil af van de hordes tanktoeristen die op weg naar de vakantiebestemming nog even goedkoop de tank volgooien. Volgend jaar verhoogt het groothertogdom daarom de accijnzen op benzine en diesel.

Dat heeft de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna bekendgemaakt. De prijs van een liter benzine gaat met één tot drie cent omhoog, diesel met drie tot vijf cent. 

Meer verhogingen

In de toekomst volgen wellicht meer verhogingen, maar voorlopig zal tanken in Luxemburg toch nog altijd een stuk voordeliger zijn dan hier. Een liter Euro 95 kost in het groothertogdom namelijk slechts 1,21 euro, in Nederland betaal je zo'n 1,77 euro aan de pomp. 

Een volle tank van 50 liter is daarmee nu nog 28 euro goedkoper dan hier. Als de prijs inderdaad drie cent zou stijgen, blijft er nog altijd een voordeel van 26,50 euro over.

De gemiddelde Luxemburger is straks 20 euro per jaar extra kwijt aan brandstof, zegt de minister. Daar staat het gratis maken van het openbaar vervoer tegenover, een besparing van gemiddeld 80 euro per jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Benzineprijs stijgt komende dagen 'een paar cent per liter'

CO2-uitstoot omlaag

Ook de klimaatdoelen spelen mee bij het verhogen van de brandstofbelasting. Luxemburg wil in 2030 55 procent minder CO2-uitstoten, en dat lukt niet als al die buren komen tanken. Nu nog verdwijnt bijna acht op de tien liter brandstof in buitenlandse tanks, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van het Luxemburgse statistiekbureau.

De uitstoot telt waar getankt en de brandstof verkocht wordt. Dat schrijft het UNFCCC voor, het klimaatorgaan van de Verenigde Naties waaraan landen de uitstoot van broeikasgassen moeten melden. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore