Personal finance

Ook ING verlaagt spaarrente verder naar 0,01 procent

17 december 2019 18:59 Aangepast: 17 december 2019 22:16
ING verlaagt spaarrente. Beeld © ANP

De grootste bank van Nederland verlaagt de spaarrente verder. Vanaf donderdag krijgen spaarders bij ING met een vrij opneembaar spaartegoed tot 1 miljoen euro nog maar 0,01 procent rente. Vier maanden geleden verlaagde bank de spaarrente al van 0,03 naar 0,02 procent.

Dat heeft ING bekendgemaakt via een bericht in de ING-app. Eerder al maakten de nummers twee en drie, Rabobank en ABN Amro, dezelfde keuze. Bij ASN en SNS staat de vergelijkbare rente op respectievelijk 0,03 en 0,04 procent.

De lage rente is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente steeds verder te verlagen. Die rente is inmiddels negatief, waardoor Europese banken geld moeten toeleggen op tegoeden dat ze verplicht bij de ECB moeten stallen.

Kritiek op ECB

Met de laatste verlaging door ING komt een spaarrente van 0 procent gevaarlijk dichtbij. Bij Triodos krijgen spaarders al langere tijd 0 procent rente. Lloyds Bank en NIBC Direct keren momenteel met 0,2 procent de meeste rente uit.

Topman Ralph Hamers kondigde in de zomer aan een negatieve spaarrente te overwegen. Daarbij uitte hij ook kritiek op het beleid van de ECB. "De vraag is: ga je negatieve rente rekenen op spaargeld of zijn er andere manieren om te compenseren."

Tarieven omhoog

Die andere manieren heeft de bank al gevonden. Vorige maand maakte ING bekend de vaste kosten voor betaalpakketten vanaf maart 2020 te verhogen. Voor een basispakket betaal je volgend jaar 2,40 euro per maand, tegenover 2,15 euro nu. De prijs van een royaalpakket gaat omhoog van 6,90 euro naar 7,40 euro.

Verdere verhogingen worden niet uitgesloten. Op dit moment test ING verschillende methoden in verschillende landen om te zien wat klanten accepteren en wat niet.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van