Ga naar de inhoud
Carrière

Van deep throaten met banaan tot lijntje coke op feest: spraakmakende ontslagzaken in 2019

Een jongeman snuift cocaïne. Beeld © iStock

Ook in 2019 zijn werknemers om de meest uiteenlopende redenen ontslagen: van het aanzetten tot diep in de keel steken van een gebakken banaan tot cocaïnegebruik op een personeelsfeest. Niet iedereen ging daar zomaar mee akkoord en dat leidde tot opvallende uitspraken.

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette de bijzonderste tien ontslagzaken van 2019 op een rijtje.

1. Kraanmachinist dropt boomstam op voet collega

De aanleiding: Een ervaren kraanmachinist die een sneeuwbal tegen zijn ruit kreeg, liet een boomstam uit zijn grijper vallen. De boomstam landde op de voet van de collega die de sneeuwbal gooide. Als gevolg moest een deel van zijn voet worden geamputeerd. Het excuus van de machinist – een ongelukkige samenloop van omstandigheden – vond de rechter ongeloofwaardig.

Het oordeel: Het ontslag op staande voet is terecht.

Frauderende
Lees ook:
Frauderende directeur moet staalbedrijf Arcus 1,6 miljoen terugbetalen

2. Topman declareert 1,6 miljoen aan privé-uitgaven 

De aanleiding: Een directeur van staalbedrijf Arcus uit Dordrecht declareerde er flink op los: Luxe privévakanties, trips naar zijn tweede huis in Spanje, etentjes, feesten voor zijn kinderen, maatpakken, onderhoud aan zijn Porsche 911 en verbouwingen aan zijn huis en tuin. Pas na de benoeming van een mededirecteur kwam de fraude aan het licht.

Het oordeel: Het ontslag op staande voet is terecht en de oud-directeur moet 1,6 miljoen euro aan onterecht gedeclareerde kosten terugbetalen.

3. 'Stop die banaan in je mond, like deep throat'

De aanleiding: Tijdens het dessert van een teamuitje zette een directeur van Volvo Financial Services uit Beesd een jonge vrouwelijke medewerker onder druk om een gebakken banaan in één keer in haar mond te stoppen, 'like deep throat'. Hij moedigde collega's aan haar te filmen.

Het oordeel: Het ontslag op staande voet is terecht. Maar vanwege de lange, onberispelijke staat van dienst van de directeur, de spijt die hij betuigd heeft en vanwege extreme privéomstandigheden kent de rechter hem nog wel iets meer dan de helft van de transitievergoeding toe, waardoor hij 150.000 euro bruto meekreeg.

Terecht
Lees ook:
Terecht ontslag voor docent die leerlingen na aanslag Utrecht in de steek liet

4. Docent laat leerlingen in de steek na aanslag

De aanleiding: Bij de aanslag op een tram in Utrecht kwamen op 18 maart vier mensen om het leven. Omdat de dader nog vrij rondliep, instrueerde de politie scholen om hun leerlingen binnen te houden.

Een Utrechtse docent besloot desondanks, zonder overleg met directie of collega's, de school te verlaten en de leerlingen achter te laten in de kantine. De docent claimde later dat hij vanwege zijn diabetes even weg moest om wat te eten. Ongeloofwaardig, aldus de rechter.

Het oordeel: Het ontslag op staande voet is terecht. De claim voor een ontslagvergoeding van ruim 450.000 euro wordt niet toegewezen.

5. COA weigert zwangere vrouw aan te nemen

De aanleiding: Tijdens een sollicitatiegesprek bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vertelde een kandidaat dat ze zwanger was. Kort daarna kreeg ze te horen dat ze niet werd aangenomen. Uit opnames die de vrouw stiekem maakte, blijkt dat het COA het simpelweg 'niet handig' vond om de vrouw aan te nemen.

Het oordeel: Dit is discriminatie. De vrouw heeft recht op een schadevergoeding ter grootte van een jaarsalaris, oftewel 37.000 euro.

NN
Lees ook:
NN ontslaat medewerker die seksfilmpje aan collega stuurde

6. Zelfgemaakt seksfilmpje naar collega

De aanleiding: Een werknemer van verzekeraar NN maakte een filmpje terwijl hij zichzelf bevredigde op het bedrijfstoilet en stuurde dit naar een collega met wie hij destijds een seksuele relatie had. Een half jaar later stapte deze collega met het filmpje naar haar baas met een klacht.

De rechter verwierp de verdediging van de man dat er sprake was van een privé-aangelegenheid, omdat het filmpje tijdens werktijd werd verstuurd naar een collega.

Het oordeel: Het ontslag op staande voet is terecht.

7. Cocaïne op het personeelsuitje

De aanleiding: Tijdens een personeelsweekend op een kampeerboerderij gebruikte een van de aanwezigen cocaïne. Ze bood haar collega's ook iets aan. De rechter is kritisch over het ontslag op staande voet dat hierop volgde. Cocaïnegebruik is weliswaar strafbaar, maar ook een maatschappelijke realiteit. Het gebruik vond bovendien plaats ver van de werkplek en buiten werktijd.

Het oordeel: Het ontslag op staande voet is onterecht. De werkgever moet een vergoeding betalen.

Bouwbedrijf
Lees ook:
Bouwbedrijf mag timmerman ontslaan omdat hij wordt gestalkt

8. Gestalkte werknemer wordt zelf ontslagen

De aanleiding: Een timmerman van een bouwbedrijf uit het Limburgse Sint-Odiliënberg werd lastiggevallen door zijn ex. Ze verspreidde onder meer brieven waarin hij werd beschuldigd van pedofilie. Later werd ook zijn werkgever lastiggevallen. Eerst met nare berichten en slechte onlinerecensies.

Uiteindelijk kreeg een directeur van het bedrijf een foto opgestuurd van een pistool en munitie. Hoewel de werkgever tevreden was over de timmerman, liet hij het contract beëindigen.

Het oordeel: De bijzondere omstandigheden – vooral de bedreiging aan het adres van de directeur en diens gezinsleden - rechtvaardigen het ontbinden van het contract.

9. Grijpgrage docent krijgt toch vergoeding

De aanleiding: Meerdere studentes dienden klachten in tegen hun docent bewegingsleer. Een van hen zegt dat de docent tijdens de les zijn hand op haar billen legde en zei dat hij dit al langer had willen doen. Een ander verklaarde dat ze tijdens een massage-les werd betast bij haar billen, borsten en tussen haar benen. De school ontsloeg de docent en gaf hem geen ontslagvergoeding.

Het oordeel: Het ontslag is terecht want het gedrag van de docent is verwijtbaar. Maar het is ook weer niet zo ernstig dat de docent geen recht heeft op een ontslagvergoeding.

Technicus
Lees ook:
Technicus die rookte op olieterminal mag niet worden ontslagen

10. Technicus negeert rookverbod op olieplatform

De aanleiding: Een technicus werd betrapt op roken tijdens het werk op een olieplatform op Sint Eustatius. Hij negeerde daarmee het rookverbod dat noodzakelijk is vanwege het gevaar op een explosie die een serieuze natuurramp zou kunnen veroorzaken.

De technicus stelde dat hij ten onrechte is ontslagen, omdat in zijn contract niet duidelijk was omschreven dat overtreding van het rookverbod tot ontslag op staande voet zou kunnen leiden. De rechter ging daarin mee.

Het oordeel: De rechter vernietigt het ontslag op staande voet. De werkgever moet de technicus weer toelaten.