Ga naar de inhoud
Carrière

Blote voeten op kantoor de nieuwe rage? Mag wel, maar kán het ook?

Je blote voeten op je bureau leggen gaat nog een stap verder. Beeld © Getty

Koffie halen, naar je werkplek lopen en hop: schoenen uit. Want waarom zou je op je werk wel schoenen dragen, als je ze thuis ook meteen uittrekt? Het is de laatste rage in de startupscene in Silicon Valley, waar ze sowieso weinig moeten hebben van het kantoorkeurslijf.

Een korte rondvraag op de redactie van RTL Z geeft duidelijk aan dat in ieder geval niet ieder team zit te springen om collega's met ontblote voeten. "Ik krijg er kotsneigingen van." "En hou dan in godesnaam wel je sokken aan." Slechts één redacteur heeft er niet zo veel moeite mee.

Silicon Valley

In Silicon Valley, de technologiehoofdstad van de wereld, is de schoenloze werkplek een rage, schrijft de Amerikaanse site Business Insider. Het is een volgende stap in het creëren van een werkplek die 'zo comfortabel mogelijk' aanvoelt.

Bij de hippe startups geen saaie kantoortuinen met een jaren 80-uitstraling, maar relaxte zithoeken en ruimtes voor sport en ontspanning. En vergeet de gratis lunch niet. Alles om de werknemer het gevoel van thuis te geven.

Werken op blote voeten, sokken of sloffen hoort daar ook bij, vinden de bedrijven Gusto en Notion. De directeuren zijn opgevoed om thuis altijd de schoenen uit te trekken. Het mag ook, laat de zorginspectie van San Francisco weten aan de site. "Het lijkt ons niet dat er gezondheidsregels worden overtreden als werknemers op blote voeten een werkruimte betreden."

Geen regels

In Nederland blijk dat niet anders te zijn. "Op kantoor met je blote patattekes rondlopen, dat moet je zelf weten", reageert Paul van der Burg. Hij is woordvoerder van de Inspectie SZW, die onder meer controleert of bedrijven de Arboregels naleven.

In die regels wordt niets gezegd over blote voeten. Wel wordt bepaald schoeisel verplicht op bepaalde werkplekken. In de bouw zijn werkschoenen uiteraard vereist en in de gezondheidszorg moeten schoenen worden gedragen in verband met de hygiëne. In het leger, bij de politie en brandweer zijn blote voeten – niet geheel verrassend – ook niet toegestaan.

'Zitje hier, bankje daar'

Maar bij de meeste bedrijven is het dus geen enkel probleem om zonder schoenen rond te lopen. "Ik trek ook wel eens mijn schoenen uit als ik pijnlijke voeten heb. En dan loop ik ook naar het kopieerapparaat", geeft Wim Pullen toe. Hij is onderzoeker bij het Center for People and Building van de TU Delft en weet als geen ander wat een goede werkplek doet voor de productiviteit van werknemers.

Of blote voeten daar iets aan bijdragen is nog maar de vraag. Pullen heeft er in ieder geval geen onderzoek naar gedaan. Maar een niet te saaie kantoortuin – hij wil het woord 'huiselijk' niet in de mond nemen -  is wel goed voor de werknemer en de productiviteit.

"Een zitje hier, een bankje daar." Ook planten horen daar bij. "Groen doet niets voor de productiviteit, maar het geeft wel een prettig gevoel."

Sloffen aan

Maar om nu meteen met blote voeten op dat kantoorbankje te gaan liggen lijkt etiquettedeskundige Gonnie Klein Rouweler geen goed idee. "Ik denk gelijk aan infecties, viezigheid, huid die van je voeten valt. Je moet niet naar elkaars tenen willen kijken."

Toch is ze niet meteen tegenstander van een schoenloos kantoor, zo lang werknemers maar sloffen of sokken aan hebben. Maar heel professioneel vindt ze het niet. "Een advocaat op sloffen? Hou het zakelijk."