Ga naar de inhoud
Life

'Garantiefonds keert tussen 20 en 25 miljoen uit aan gedupeerden Thomas Cook'

Beeld © ANP

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) keert tussen de 20 en 25 miljoen euro uit aan reizigers die werden gedupeerd door het faillissement van Thomas Cook. Dat zegt de stichting tegen de Telegraaf.

Meer dan 20.000 Nederlandse reizigers dienden een claim in na het faillissement van de reisorganisatie in september, schrijft de krant. Het grootste deel van het schadebedrag kan worden gedekt door de bankgarantie die de reisorganisatie aan de SGR had afgegeven, zegt directeur Erik-Jan Reuver tegen de krant.

SGR was vanochtend niet direct bereikbaar voor vragen van RTL Z.

Omboeken niet altijd gelukt

Reisbureaus aangesloten bij branchevereniging ANVR hadden de al betaalde vakanties van gedupeerde klanten van Thomas Cook zonder kosten moeten omboeken, maar dat is niet altijd gebeurd. Reizigers die dubbel betaald hebben, kunnen alsnog een claim indienen, aldus Reuver.

Sommige reizigers, volgens de krant een paar honderd Nederlanders, hebben ook geprobeerd om de reissom van hun Thomas Cook-reis terug te halen via het fonds, terwijl hun reis al was omgeboekt. Volgens Reuver zoekt het fonds uit hoe dat precies zit.

Geen
Lees ook
Geen doorstart Thomas Cook Nederland, TUI koopt wel klantgegevens

Veiling niet erg lucratief

Eind september werd de Nederlandse tak van reisorganisatie Thomas Cook failliet verklaard. Eerder moest het Britse moederbedrijf alle activiteiten per direct staken, toen bleek dat ook een laatste reddingsplan was mislukt.

In oktober bleek nog veel animo voor de veiling van de inboedel. Volgens de Telegraaf heeft die alleen niet veel opgeleverd. Een schilderij van Ans Markus van koningin Beatrix was met 5500 euro het bestverkopende stuk.

Eind november bleek dat er geen doorstart kwam van de Nederlandse tak, wel dat concurrent TUI de domeinnamen en databases met klantgegevens kocht.

21.000 medewerkers

De oudste reisorganisatie ter wereld had 21.000 mensen in dienst, waarvan 9.000 in het Verenigd Koninkrijk. Bij Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen verloren zo'n 200 medewerkers hun baan na het faillissement.

De Britse tak van Thomas Cook is overgenomen door Hays Travel. Het bedrijf nam 2330 personeelsleden opnieuw aan en kondigde aan dat er nog 1500 banen bij komen.