Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Een (klein beetje) kasteelheer: Willy en Hilda kochten aandelen in Frans chateau

10 december 2019 16:05 Aangepast: 10 december 2019 16:35
Het kasteel waarin Willy aandelen heeft gekocht: La Mothe-Chandeniers. Beeld © Eigen foto

Willy Nanlohij is al zijn hele leven gefascineerd door kastelen. Toen zijn vrouw Hilda hem op een Franse startup wees die via crowdfunding investeert in vervallen kastelen, was de keus dan ook snel gemaakt.

Willy en Hilda werden aandeelhouders in Chateau de La Mothe-Chandeniers, gelegen in Les Trois-Moutiers, zo'n 300 kilometer ten zuidwesten van Parijs.

Meer dan 1,5 miljoen euro

"Volgens mij zat Hilda in een magazine of iets dergelijks te bladeren, toen kwam een artikel voorbij van Dartagnans", zegt Willy. "Zij zamelen geld in om Frans erfgoed te kunnen bewaren. Er zijn zo'n 600 kastelen die in verval dreigen te raken, bijvoorbeeld omdat ze geen eigenaar meer hebben."

Op de website keek Willy om welke kastelen het ging en zocht er gewoon een uit. La Mothe-Chandeniers dus. Een romantisch slot, compleet met slotgracht, kantelen en een klokkentoren. Een aandeel in dit kasteel kostte 50 euro, kreeg Willy te horen.

Hij kocht er een aantal van en kreeg daarvoor de formele bevestiging dat hij nu ook chatelaine is, kasteelheer. Soort van dan, want in totaal kochten ruim 18.000 mensen aandelen. Samen legden zij meer dan 1,5 miljoen euro in, waarvan het kasteel in ere zal worden hersteld.

"Het herstel van het kasteel was voor mij de voornaamste reden om aandelen te kopen; ik vind het mooi dat ik daar een bijdrage aan kan leveren", zegt Willy.

In fases verder hersteld

Hij heeft al sinds zijn jeugdjaren een fascinatie voor kastelen. "We reizen veel en altijd als er een kasteel in de buurt is, wil ik dat bezoeken. Vaak is er een museum van gemaakt en kun je naar binnen; soms is het particulier bezit, dan mag je er niet in. Dan maak ik foto's aan de buitenkant."

Inmiddels is hij 62 en net een maand met vervroegd pensioen. "De afgelopen 18 jaar werkte ik bij een intergemeentelijke kredietbank. Ik vond het mooi geweest en gelukkig kunnen we het lijden, dus nu is het tijd voor andere dingen."

Het kasteel in Le Trois-Moutiers, bijvoorbeeld. Aan het begin van het jaar zijn de planten, bomen en struiken verwijderd die La Mothe-Chandeniers de afgelopen jaren in bezit heeft genomen. Archeologen hebben vervolgens grondonderzoek gedaan, om te kijken of er nog iets van waarde ligt, vertelt Willy. 

In fases wordt het kasteel nu verder hersteld. Dat is een behoorlijke klus: in de jaren dertig van de vorige eeuw heeft er nog een enorme brand gewoed.

Het Chateau de la Mothe-Chandeniers is flink overgroeid (maar heeft nog wel een slotgracht). Het Chateau de la Mothe-Chandeniers is flink overgroeid (maar heeft nog wel een slotgracht).

In onbekend gebied

Momenteel zijn ze met de originele ornamenten bezig, vertelt Willy. "Die herstellen ze met dezelfde steensoorten als ze vroeger gebruikten."

La Mothe-Chandeniers stamt uit de 13e eeuw, weet hij. "Volgens mij is het toen door kasteelheren gebouwd als buitenplaats. Het ligt echt helemaal verscholen in onbekend gebied. Met het openbaar vervoer kun je er eigenlijk niet komen."

Als god in Frankrijk

Afgelopen weekeinde bezocht hij met Hilda voor het eerst 'hun' kasteel. "We mogen meebeslissen over de herstelwerkzaamheden die plaatsvinden. En daar kunnen we ook zelf bij helpen, al is het wel 900 kilometer rijden."

Niet iets waar ze een dag voor op en neer gaan, maar in het voorjaar of de zomer willen ze zeker wel een kijkje nemen. "Een van de kamers wordt opgeknapt voor overnachtingen. Wellicht slapen we daar een keer als we een rondje door Frankrijk maken."

Later, als La Mothe-Chandeniers helemaal is hersteld, wordt het gebouw ook opengesteld voor publiek. Omdat ze aandeelhouders zijn, hebben Willy en Hilda in ieder geval de rest van hun leven gratis toegang.

Willy bij 'zijn' Franse kasteel. Willy bij 'zijn' Franse kasteel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van