Ga naar de inhoud
Personal finance

Snel veel geld besparen? Check je risico-opslag van je hypotheek

Beeld © ANP

Huiseigenaren die snel willen besparen op hun woonlasten en bij een andere bank dan Rabobank zitten, moeten even checken hoe hoog de risico-opslag is. Als er flink op de hypotheek is afgelost of het huis meer waard is geworden, kan dat een flinke besparing opleveren.

Zo'n besparing kan in de loop der jaren oplopen tot vele duizenden euro's, meldt de Consumentenbond. Zij voeren campagne om banken zo ver te krijgen dat zij bijhouden of hun klanten in aanmerking komen om minder risico-opslag te betalen. Rabobank is de eerste van de vier grote banken die dit ook daadwerkelijk doet. 

Dat betekent dat klanten van de Rabobank een lagere risico-opslag hoeven te betalen als de waarde van hun huis hoger ligt dan het hypotheekbedrag of een vooraf afgesproken percentage ervan. 

Zelf vragen

Kredietverstrekkers laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Vaak betaal je ook nog een risico-opslag als de uitstaande lening hoger is dan een bepaald percentage, bijvoorbeeld 90 procent of 67,5 procent, van de woningwaarde.

Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt het risico voor de bank kleiner. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen. Meestal moeten klanten daar zelf om vragen.

"Onterecht", aldus de Consumentenbond. "Waarom zou je een opslag betalen voor een risico dat er niet is?" De organisatie roept andere hypotheekverstrekkers op snel het goede voorbeeld van Rabo te volgen.

Honderden euro's per jaar

Het verlagen van de risico-opslag kan al snel honderden euro's per jaar schelen. Stel: de opslag is 0,4 procent en je hebt een lening van 300.000 euro. Dat betekent dat het schrappen van die opslag je op jaarbasis, bruto, al 1200 euro aan besparing oplevert.

Kan negatief uitpakken

Kleine, nieuwere hypotheekverstrekkers passen de risico-opslag al wel automatisch en gedurende de looptijd van de hypotheek aan, benadrukt de bond.

Rabobank legt uit dat de rente voor klanten met een spaar- of beleggingshypotheek niet automatisch wordt aangepast. De lagere opslag kan voor hen namelijk ook negatief uitpakken.

Onorthodox
Lees ook:
Onorthodox profiteren van de lage hypotheekrente doe je door te verhuizen
Dit is een artikel van