Personal finance

Waarom je elektriciteitsrekening flink stijgt en wat je nog kan verwachten

02 december 2019 19:25 Aangepast: 05 december 2019 15:38

Je energierekening gaat je vanaf 2022 zeker 60 euro per jaar meer kosten. Daarvoor waarschuwde de Vereniging Eigen Huis eerder vandaag. Waarom dan pas en belangrijker: waar komt die verhoging vandaan?

Laten we bij het begin beginnen. Hoe is onze energierekening opgebouwd en waar betalen we eigenlijk precies voor?

First things first

  • Het gebruik van gas en elektriciteit, de variabele kosten. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. 
  • Belastingen vormen de hoofdmoot: zo'n 40 procent. De hoogte daarvan bepaalt de overheid.
  • Het derde deel bestaat uit de kosten voor het gas- en elektriciteitsnet: de aansluiting, de meter, de transportkosten.

    Het totale bedrag gaat omhoog. Met hoeveel is nog niet bekend. Vereniging Eigen Huis denkt we tussen nu en 2022 in totaal 60 euro meer gaan betalen.

Hoezo gaat dit deel van de kosten omhoog?

Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, won onlangs een rechtszaak tegen toezichthouder ACM. Het bedrijf heeft meer geïnvesteerd in het hoogspanningsnetwerk dan voorzien. Die kosten mag het nu met terugwerkende kracht doorberekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Windparken profiteren van steeds hardere wind

En om hoeveel geld gaat het nou precies?

Netbeheer Nederland spreekt over een 'onverwachte rekening' van Tennet. Omgerekend komt dat in ieder geval neer op 19 euro dat elk huishouden extra moet gaan betalen. "De netbeheerders wilden dat in 2020 doen, om te voorkomen dat consumenten over een paar jaar met een forse stijging geconfronteerd worden", zegt een woordvoerster van de brancheorganisatie van elektriciteit- en gasnetbeheerders.

Volgens de huidige regels mogen ze de 19 euro pas in 2022 doorberekenen. Daar hebben de netbeheerders wel bezwaar tegen gemaakt, maar dat is niet toegekend.

Ministerie houdt rekening in de gaten

Vereniging Eigen Huis zegt dat dit bedrag niet één keer, maar elk jaar wordt doorberekend, dus in 2020, 2021 én 2022. Netbeheer Nederland zegt nog niet met zekerheid te kunnen zeggen wat het bedrag doet voor de elektriciteitsrekening in 2022. 

Het ministerie zegt in een reactie dat de energiebelasting volgend jaar omlaag gaat en dat de hoogte van de energierekening goed in de gaten wordt gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlandse stroom wordt maar erg langzaam groen'

Oké, en zijn dat de enige kosten die er de komende jaren bijkomen?

Dat hangt heel erg van je eigen situatie af. Zo wordt de belasting op aardgas in 2020 een stuk hoger, maar merk je daar vooral iets van als je in een slecht geïsoleerd huis woont met hoge stookkosten. De meeste Nederlanders zouden juist minder energiebelasting moeten gaan betalen.

Een andere kostenpost zou de afdracht aan Tennet kunnen zijn. Die stijgt dus al vanwege investeringen in de afgelopen jaren, maar de komende jaren steekt de netwerkbeheerder ook nog eens miljarden in de Nederlandse hoogspanningsnetten. Bijvoorbeeld in het aansluiten van het elektriciteitsnetwerk op de windmolenparken op zee. De kosten hiervoor zouden ook bij de consument terecht kunnen komen.

Flinke stijging in 2030

Als de aansluitingen worden betaald via de nettarieven van Tennet (die uiteindelijk worden doorberekend aan de consument), kan de jaarlijkse afdracht aan Tennet flink stijgen. Nu betaalt de consument nog gemiddeld 45 euro per jaar. In 2030 zou dat dan stijgen naar 125 tot 150 euro per jaar, verwacht Tennet.

Het zou ook kunnen dat de aansluitingen niet volledig worden doorberekend, maar dat de kosten worden gedrukt door een subsidieregeling. De jaarlijkse afdracht stijgt dan een stuk minder: van 45 naar 65 tot 90 euro per jaar.

Let wel: dit is dus niet je hele elektriciteitsrekening, maar puur het deel dat je jaarlijks aan Tennet afdraagt.

Wat vindt ons Klimaatpanel?

Klimaatverandering raakt ons allemaal. Hoe gaan we daar in Nederland mee om? Voor het RTL Nieuws Klimaatpanel volgen we 27 mensen en hun dilemma’s rondom duurzamer wonen en leven. Van vernieuwers die voor de troepen uitlopen tot sceptici die liever afwachten.

Met deze 27 mensen volgt RTL Nieuws het nieuws over het klimaat. Met deze 27 mensen volgt RTL Nieuws het nieuws over het klimaat.

Hans: "Ik kan het betalen, maar doe het met tegenzin, want ik vind dat de overheid niet efficiënt met haar geld omgaat. Eigenlijk is het een prijsverhoging, en die zou betaald moeten worden door de mensen die de zonneparken aanleggen. Tennet moet zorgen dat het park verbinding met het net krijgt. Als je het aanlegt op een ongunstige locatie, is het aan de aanlegger en niet aan de consument. Maar nu is er een gebrek aan regie. Het zou beter zijn als er vanuit Europa wordt aangeven waar ze die zonneparken willen, bijvoorbeeld in Spanje. Je kunt de kosten dan best doorbelasten, maar niet zoals het nu gaat. Zonneparken kiezen de plek waar de grond goedkoop is, en voor hen is het aantrekkelijk dat de consument dat dan betaalt."

Lydia: "Ik snap het wel, maar ik vind het belachelijk. Het wordt nu zo duur allemaal, de belasting gaat omhoog, vaste lasten worden duurder, ik heb zelf al geïnvesteerd in zonnepanelen en mijn zoon gaat verder studeren. Het wordt steeds lastiger om dat allemaal te betalen. We kunnen het wel, maar ik denk ook aan de minima: voor hen wordt het nu wel heel moeilijk rondkomen."

Dyenne: "Ik vind het goed dat er in groene/duurzame energie wordt geïnvesteerd. Kijk, een prijsverhoging is nooit leuk, maar dit is een goede investering waar ik graag aan meebetaal. Maar ik begrijp dat als je het niet breed hebt, je er van baalt."

Hendrik: "Ik ben er niet blij mee, elke verhoging is wat te veel. Ik kan me redden, maar ik denk ook: Nederland stelt wereldwijd niets voor, we zijn piepklein, dus wat heeft het voor zin? Ik las laatst een artikel over dat er steeds meer steenkolencentrales in China worden geopend. En dan gaan wij heel veel geld uitgeven aan groene energie. Dat kost duizenden miljarden, en dat vind ik veel te veel. Kan dan niet besteed worden aan iets anders?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van