Ga naar de inhoud
Personal finance

ASN Bank, RegioBank en SNS: geen negatieve spaarrente in 2020

Topman Maurice Oostendorp (L) en financieel bestuurder Annemiek van Melick. Beeld © Archieffoto ANP

Klanten van banken die vallen onder de Volksbank houden in 2020 een positieve spaarrente. Na een onderzoek onder klanten heeft de Volksbank besloten om de particuliere spaarrentes van ASN Bank, RegioBank en SNS in 2020 niet negatief te laten worden.

Volksbank is daarmee de tweede bank van Nederland die dat besloten heeft. ABN Amro besloot in november dat klanten met spaargeld tot een ton geen negatieve spaarrente zouden krijgen

Geen garanties voor na 2020

In de zomer zinspeelde Volksbank nog op een negatieve rente. De bank kon een negatieve spaarrente niet uitsluiten, zei topman Maurice Oostendorp. Maar in het klantenonderzoek waren de klanten van de bank duidelijk: zij willen er niet aan. En dus houdt Volksbank in ieder geval dit jaar nog even vast aan een positieve rente. 

De Volksbank geeft daarmee duidelijk geen garanties voor de toekomst. De bank benadrukt dat het gezond moet blijven en dat de economische omstandigheden onvoorspelbaar zijn. Het is geen besluit voor meerdere jaren. 

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: geen verbod op negatieve spaarrente

Principieel onaanvaardbaar

De bank zegt het liefst nog langer een spaarrente van minimaal 0,01 procent te willen bieden voor particuliere klanten die een spaarsaldo tot 25.000 euro hebben. Ook voor klanten die tot een ton aan spaargeld hebben, is de bank niet van plan om de rente onder nul te laten komen.

3000 particuliere klanten van de bank zijn ondervraagd over negatieve spaarrente. Daaruit blijkt dat de klanten negatieve grens principieel onaanvaardbaar vinden. De 0 procent is een emotionele grens, daaronder gaan klanten op zoek naar andere mogelijkheden voor het bewaren van hun geld.

Wat doen klanten bij een negatieve spaarrente? 

Op het moment dat de spaarrente negatief zou worden, zegt bijna de helft van de respondenten het geld van de spaarrekening naar de betaalrekening over te hevelen. De kans dat respondenten geld opnemen en thuis contant bewaren acht 55 procent klein, al zegt 31 procent dat waarschijnlijk te achten. 

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat mensen simpelweg niet willen betalen voor het stallen van spaargeld bij de bank. Bijna 90 procent van de respondenten vindt dat er niet betaald moet worden voor spaargeld als ze ook een betaalrekening hebben.