Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

'Vier op de tien Nederlanders hebben te weinig financiële basiskennis'

28 november 2019 13:47 Aangepast: 28 november 2019 17:31
Beeld © iStock

Het is niet goed gesteld met de kennis van Nederlanders over geldzaken. 40 procent van de Nederlandse consumenten weet niet wat bepaalde financiële basisbegrippen betekenen.

Dat blijkt uit een onderzoek van financieel dienstverlener Intrum. In het jaarlijkse European Consumer Payment Report meet het Zweedse bureau de 'financiële geletterdheid' van 24.000 consumenten in 24 Europese landen. Nederland scoort daarin slechter dan het gemiddelde van 37 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de financiële kennis in de hele EU steeds verder afneemt, vooral onder de jongere generaties. Intrum-ceo Mikael Ericson spreekt van een verontrustende trend. Financiële geletterdheid is namelijk het vermogen om te begrijpen hoe geld werkt en dat heb je nodig verstandige financiële besluiten te nemen, legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer: mensen met zware schulden moeten 'joker' krijgen

Leencultuur

"Er is steeds meer sprake van een leencultuur, nu steeds meer consumenten moeite hebben hun rekeningen te betalen", aldus Ericson. "Onze bevindingen tonen duidelijk dat er werk aan de winkel is als we een gezonde economie voor consumenten willen."

Als het gaat om geld lenen, zijn Nederlanders na de Denen kampioen van Europa. Dit heeft er vooral mee te maken dat Nederlanders relatief grote hypotheken afsluiten. In andere Europese landen leggen woningzoekers meer eigen geld in om een huis te kopen.

Voorbeeldvraag

Een van de vragen waarmee Intrum meet of consumenten voldoende kennis hebben van financiële basisbegrippen is deze:

"Als u 200 euro op uw spaarrekening heeft en 2 procent rente per jaar krijgt, hoeveel geld staat er dan na vijf jaar op uw rekening (als u niet tussentijds geld bijstort of opneemt)?"

(Antwoord: 220,82 euro)

Los van de hypotheekschuld doet Nederland het juist goed op het gebied van schulden. Minder dan een op de zes Nederlanders heeft de afgelopen zes maanden geld geleend, of zijn creditcardlimiet bereikt, om rekeningen te kunnen betalen. Dat is het laagste percentage van Europa.

Omdat Nederlanders er in het algemeen goed in slagen om hun rekeningen op tijd te betalen, concludeert Intrum dat de hoge hypotheekschulden geen groot risico vormen voor 'het algemene financiële welzijn' van de Nederlanders.

Jongeren lenen makkelijker

De onderzoekers zien wel een risico in het feit dat het steeds makkelijker is voor consumenten om een lening af te sluiten via hun smartphone. Dat risico geldt voor heel Europa. Vooral onder jongeren is het steeds gebruikelijker om geld te lenen om rekeningen te betalen. Bijna een op de drie Europeanen tussen de 18 en 21 heeft dit afgelopen half jaar gedaan.

Zorgwekkend is dat meer dan de helft van deze jongeren (51 procent) zegt dat ze de druk voelen om meer te kopen dan ze nodig hebben, vanwege dingen die ze zien op sociale media.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van