Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Brandweer en verpleegkundigen kunnen fluiten naar koopwoning

28 november 2019 16:15 Aangepast: 28 november 2019 19:10
Starters hebben het zwaar op de woningmarkt.

Voor startende verpleegkundigen, brandweerlieden, startende onderwijzers en politieagenten is het vinden van een betaalbare koopwoning bijna onmogelijk. Zelfs als ze meer gaan verdienen blijft het lastig. Ook op de huurmarkt heeft deze groep het zwaar. "Door regels en gebrek aan aanbod vallen deze mensen tussen wal en schip."

Een bruto jaarsalaris voor een beginnend verpleegkundige en brandweerman ligt gemiddeld op 20.000 tot 25.000 euro. Een huis kopen met zo'n salaris is op de huidige woningmarkt van krapte en hoge prijzen bijna onmogelijk. 

Van het totaal aantal koopwoningen in Nederland is slechts 1,9 procent bereikbaar voor deze inkomensgroep, blijkt uit onderzoek van woningmarktonderzoeker Calcasa. En dan heb je nog niet eens een riante woning maar gemiddeld 53 vierkante meter. Een huurwoning vinden is ook lastig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hypotheek wordt bereikbaarder voor starters en flexwerkers

Ervaren leraar vist ook achter net

Niet alleen de verpleegkundige of brandweerman, maar ook de startende basisschoolleraar en politieagent is de situatie al niet veel beter. En zelfs voor een ervaren leraar of verpleegkundige blijft 21 procent van de koopwoningen maar bereikbaar. Dat is een probleem. 

Want al deze mensen zijn hard nodig. Scholen kampen al met lerarentekorten en moeten mede daarom soms zelfs sluiten, en de woningmarkt vormt daarbij een belemmering. Ziekenhuizen lopen tegen hetzelfde probleem aan, met name in de grotere steden. 

Startersleningen en tussenvormen

Het besef groeit wel dat de nood aan de man is, beaamt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Hij wijst op Amsterdam waar woningcorporaties de komende jaren zwaar inzetten op betaalbare woningen.

"Er zijn inmiddels 230 gemeentes die speciale startersleningen verstrekken of een vorm hebben bedacht tussen koop en huur", vertelt hij. Dat is een vrij groot deel. Nederland telt 355 gemeentes.

Steden als  Amsterdam en Utrecht zetten allemaal in op betaalbare woningen voor dit middensegment, maar 'dat is nog veel te weinig' en 'de problemen zijn groot', zegt Boelhouwer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurprijzen vrije sector stijgen vooral in middelgrote steden

Gebrek aan aanbod en de regels

Dat deze groep tussen wal en schip valt heeft een aantal redenen, samen te vatten in gebrek aan aanbod en de regels, vertelt Boelhoewer. Zo is er een inkomensgrens voor een tweepersoonshuishouden van ruim 38.000 euro, lenen voor een koopwoning is minder makkelijk geworden, en de huizen worden steeds duurder.

Huizenprijzen zijn de afgelopen jaren sneller opgelopen dan inkomens, waardoor de prijs van een gemiddelde woning nu negen keer een modaal inkomen bedraagt, aldus Calcasa. Dat was in 2013 nog zeven keer modaal. 

Inkomensgrens huurmarkt 

Zelfs op de particuliere huurmarkt worden steeds vaker inkomensgrenzen gesteld, zegt Boelhouwer. "In Nijmegen stond laatst een woning te huur voor 900 euro met als inkomenseis 60.000 euro." 

Hoewel de woningmarkt zich niet helemaal laat leiden door regels, is politiek Den Haag wel de plek waar het beleid veranderd kan worden om huizen betaalbaar te houden. "Het heeft ook echt prioriteit, de krapte is bekend", zegt Marinda Giethoorn, woordvoerder wonen op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

2 miljard en een stikstofcrisis

Ze wijst erop dat er in de Miljoenennota 1 miljard is vrijgemaakt voor woningbouw die vooral ten goede moet komen aan starters en middeninkomens en 1 miljard korting op de verhuurdersheffing. "We doen er alles aan om de bouw van woningen te versnellen."

De stikstofcrisis dreigde op dat vlak wel roet in het eten te gooien, stelde minister Stientje van Veldhoven in een brief van begin deze maand naar de Tweede Kamer over de stand van de woningmarkt. Daardoor zouden er minder vergunningen verleend worden om te kunnen bouwen. Volgens de woordvoerder is dat probleem inmiddels getackeld, door het pakket aan maatregelen om de stikstofuitstoot te lijf te gaan.

Voorrang op de woningmarkt

Op verschillende plekken in Nederland krijgen zorgpersoneel en leraren voorrang op een woning of worden er extra woningen gebouwd voor deze groepen. In Gouda is bijvoorbeeld afgelopen zomer een project geweest.

Jonge leraren, agenten en verpleegkundigen die geen woning in de buurt van hun werk konden vinden, kregen daar een voorrangsbehandeling. Er reageerden 437 woningzoekenden op de 24 huizen.

Hoewel het project vooralsnog geen vervolg krijgt, noemt René Mascini van woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland het een succes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van