Personal finance

Aanvullende tandartsverzekering vaak overbodig: 'Een op drie gebruikt het niet'

27 november 2019 06:13 Aangepast: 28 november 2019 08:57

Wie voor komend jaar een nieuwe zorgverzekering afsluit of overstapt van verzekeraar kan beter eerst even langs de tandarts gaan. Is het gebit nog prima in orde, dan kun je overwegen je aanvullende tandartsverzekering op te zeggen. Die blijkt namelijk vaak overbodig.

Zo'n 80 procent van de Nederlanders heeft een aanvullende zorgverzekering en 77 daarvan een tandartsverzekering. Toch maakt één op de drie hier helemaal geen gebruik van, becijfert prijsvergelijker Pricewise dat hiervoor samenwerkte met onderzoeksbureau Panel Inzicht.

Daar komt bij dat een tweejaarlijks controlebezoek uit eigen zak betalen, een stuk goedkoper is dan de premie voor de tandartsverzekering. 

Kroon en kosten

Tandartskosten vallen in Nederland niet onder de basisverzekering, met uitzondering van bepaalde chirurgische ingrepen. Dus wie regelmatig last heeft van gaatjes, een kroon nodig heeft of een brug moet dit of uit eigen zak betalen.

Of je kan kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering waardoor je de kosten, vaak nog deels, terug kan krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel tandartsen geven geen prijsopgave bij dure behandeling

Premies en dekkingen variëren

De premies voor deze tandartsverzekeringen variëren, net als de dekking. Zo zijn er verzekeringen van iets meer dan zeven euro per maand tot bijna zestig euro. 

De meest gekozen dekking voor tandartsverzekeringen is een bedrag van 250 per jaar met een vergoeding van 75 procent. De premie hiervoor bedraagt gemiddeld 147,50 euro per jaar, aldus Pricewise.

Het bedrag wat mensen per jaar kwijt zijn aan de tandarts ligt lager. Dat blijkt ook uit het rapport 'Verzekerden in beeld' (pdf) van onderzoeksbureau Vektis, dat data verzamelt over zorgverzekeraars en zorgverleners.

Tandartsbezoek

De verbruikte tandartskosten (die mensen dus ingediend hebben bij hun verzekeraar) van mensen met een aanvullende tandartsverzekering bedraagt 128 euro per jaar.

Wie twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle is gemiddeld 44,32 euro per jaar kwijt. Met een bezoek aan de mondhygiënist erbij kom je dan uit op 123 euro per jaar. 

'Kosten in verhouding hoog'

"De tandartsdekking is relatief duur in verhouding tot de daadwerkelijke kosten", zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise. Het kan volgens hem dus  'voordeliger zijn om de rekening van tandarts en mondhygiënist zelf te betalen'.

Maar stel dat je geen verzekering hebt maar wel opeens verstandskiezen moet laten trekken. Geen paniek, want behandelingen door de kaakchirurg vinden in het ziekenhuis plaats en vallen onder de dekking van de basisverzekering. Je hebt dan wel weer te maken met je eigen risico van minimaal 385 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van