Personal finance

Naar de universiteit? Deze studies geven de beste baankans of een dik salaris

27 november 2019 06:29
Beeld © Getty Images

Daar is-ie weer: de jaarlijkse Keuzegids Universiteiten. En daaruit blijkt dat het goed gaat met onze universiteiten: instroomcijfers stijgen, studenten zijn positiever over hun studie én halen sneller hun diploma. Interessant voor wie nog geen keuze heeft gemaakt: de beste baankansen en de hoogste en laagste maandsalarissen per opleiding.

Over het algemeen beoordelen studenten het onderwijs beter dan 2018 en 2017. Het aantal studenten dat een diploma behaald binnen vier jaar is op het hoogste niveau sinds 2006. Van alle vwo' ers die in 2014 instroomden had 59,4 procent na vier jaar een diploma op zak. In 2006 lag dit op 38,7 procent. 

Informatiekunde en econometrie 

Wat zijn op dit moment de studies die de meeste kans op een baan geven? Op nummer één, met 99 procent, staat informatiekunde, gevolgd door econometrie (beiden 98 procent). 

Theologie en politicologie 

Wie theologie en religiewetenschappen studeert of politicologie heeft de minste baankans als starters. Bij deze studies gaat het om respectievelijk 67 en 75 procent. Nog steeds niet dramatisch. 

Hoogste maandsalaris

Na al die jaren zwoegen achter studieboeken, en mogelijk een dikke studieschuld is het een prettige bijkomstigheid als er wel wat geld in het laatje komt. Al stelt de keuzegids dat je vooral een studie moet kiezen 'die bij je past en laat je niet gek maken'.

Wie voor het dikste starterssalaris gaat moet tandheelkunde studeren. Het bruto maandloon ligt hier op 5620 euro. Daar wordt wel een kanttekening bijgezet: vaak ga je aan de slag als zelfstandig tandarts.

De brancheorganisatie, zo stelt de gids, adviseert de helft van je salaris opzij te zetten voor belastingen en pensioeninleg. Verder geldt: wie veel wil verdienen, zit met een economische studie vaak wel goed.

Laagste maandsalaris

Het laagste maandsalaris voor een starter wordt verdiend met de studie culturele antropologie. Het gaat om een bruto bedrag van 1790 euro. De volgende op deze lijst is kunst- en cultuur met 1980 euro en archeologie met 1990 euro.

De gids zegt dat er verder ook wat onterechte vooroordelen zijn. Zo kom je met bepaalde studies zoals taal en cultuur juist snel aan een baan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duits. En dan zijn er bètastudies waar minder sprake is van baangarantie, zoals farmacie en gezondheidswetenschappen.

En de beste universiteit is...

De Keuzegids maakt onderscheid tussen brede klassieke universiteiten en overige universiteiten'.  Van de klassieke universiteiten voert Nijmegen voor het tweede jaar op rij de ranglijst aan.

Van de overige universiteiten is Wageningen de echte uitblinker: deze staat al sinds 2004 op de eerste plaats. De meeste universiteiten scoren (iets) beter dan vorig jaar of zijn gelijk gebleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met deze hbo-studies verdien je de dikst belegde boterham

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van