Carrière

Ouderen werken vaker tot hun pensioenleeftijd, vooral vrouwen

22 november 2019 09:34 Aangepast: 22 november 2019 10:37
Ouderen hebben vaker een betaalde baan tot hun pensioenleeftijd. Beeld © ANP

55-plussers hebben vaker betaald werk dan 15 jaar geleden. Dat komt door meerdere factoren, zoals het verhogen van de aow-leeftijd en omdat vrouwen vaker zijn gaan werken na het krijgen van kinderen. Het ligt in ieder geval niet aan hun gezondheidssituatie, want die is de laatste jaren nauwelijks veranderd.

Dat blijkt uit een rapport van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de welvaart en het welzijn van mensen in de zogenaamde 'derde levensfase' (55 tot 75 jaar).

Uit de cijfers blijkt dat vooral vrouwen van 55 jaar en ouder vaker werk hebben dan vijftien jaar geleden. In 2003 had zo'n 30 procent van de vrouwen betaald werk, in 2018 is dat opgelopen naar 60 procent.

De percentages verschillen per opleidingsniveau. Van de hoogopgeleide vrouwen tussen de 55 en 65 jaar werkt 74 procent, van de laagopgeleide vrouwen werkt 43 procent.

Vooral het percentage vrouwelijke 55-plussers dat werkt is flink gestegen. Vooral het percentage vrouwelijke 55-plussers dat werkt is flink gestegen.

Regelgeving als belangrijke oorzaak

Ook mannen tussen de 55 en 65 jaar werken vaker. In 2003 had 54 procent betaald werk, vorig jaar 77 procent.

Dat ouderen vaker werken komt volgens het CBS door de afschaffing van de VUT en het fiscaal gefaciliteerd pre-pensioen, aanpassingen in de arbeidsongeschiktheidswet en de verhoging van de AOW-leeftijd. Verder speelt mee dat vrouwen vaker blijven werken als ze kinderen hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Werkgevers zijn positiever gaan denken over oudere werknemer

Opleiding en gezondheid

Daarnaast is het opleidingsniveau van 55-plussers hoger dan dat van de 55-plussers van 15 jaar geleden. En onderwijsniveau houdt verband met de gezondheid, schrijven de onderzoekers. Laagopgeleiden kampen vaker als vijftiger met gezondheidsklachten en raken daardoor vaker arbeidsongeschikt. Dat is zorgwekkend, schrijven de onderzoekers. Want ouderen zonder baan hebben minder welvaart en grotere kans op eenzaamheid.

Hoogopgeleiden kunnen doorgaans langer gezond van hun pensioen genieten dan laagopgeleiden. Van de hoogopgeleide 55- tot 60‑jarigen aan het begin van deze eeuw haalde 66 procent met weinig medische zorg zijn zeventigste verjaardag. Van de laagopgeleiden was dat 56 procent.

Gemiddeld genomen is er niet zoveel veranderd. Op dit moment ervaart iets meer dan 30 procent van de ouderen zijn eigen gezondheid als 'minder dan goed'. In de jaren '80 en '90 lag dit percentage iets hoger, in de eerste tien jaar na de eeuwwisseling iets lager.

Minder laagopgeleiden

De groep 55- tot 75-jarigen ziet er over twintig jaar flink anders uit, schrijft het CBS. Het aandeel laagopgeleiden daalt bijvoorbeeld van zo'n 38 procent in 2018 naar 20 procent in 2038 en het aantal ouderen zonder partner stijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe zorg je nu dat je over 30 jaar een goed pensioen hebt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van