Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Ingewikkelde pensioenregeling is duurder dan een simpele

21 november 2019 09:34
Beeld © ANP

Hoe ingewikkelder een pensioenregeling is, hoe duurder. Per pagina met uitleg betalen deelnemers jaarlijks 1,80 euro meer. Eenvoudiger regelingen zouden gunstig kunnen uitpakken voor je uiteindelijke pensioenuitkering.

Dat concluderen onderzoekers in ESB, een vakblad voor economen. In een pensioenregeling staat alles uitgelegd over je pensioenopbouw. Bijvoorbeeld onder welke voorwaarden je pensioen opbouwt en hoe je geld krijgt uitgekeerd, nadat je gestopt bent met werken.

De opstellers van zo'n regeling proberen het geld in het fonds zo eerlijk mogelijk te verdelen over de verschillende generaties. Dat levert wel steeds complexere - en dus duurdere - regelingen op, stellen de onderzoekers.

Hoe dikker, hoe complexer, hoe duurder

Want met elke overgangsregeling, of uitzonderingsbepaling wordt het document waarin de pensioenregeling staat uitgelegd steeds een beetje langer.

Hoe dikker dat document, hoe complexer de regeling, en dus hoe duurder de uitvoering. De onderzoekers ontwikkelden een model waarmee ze de kosten van complexiteit van pensioenregelingen in kaart kunnen brengen.

Daaruit blijkt dat elke extra pagina uitleg 1,80 euro, per deelnemer, per jaar extra kost. Dat zit hem bijvoorbeeld in de kosten die gemoeid zijn met communicatie. Het kost namelijk meer tijd en inspanning om een ingewikkelde regeling goed uitgelegd te krijgen.

Eenvoudiger regeling

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat pensioenregelingen beknopt en begrijpelijk zijn. Fondsen die proberen hun regelingen te vereenvoudigen zullen kosten kunnen besparen. En dat is uiteindelijk gunstig voor de uiteindelijke pensioenuitkering van de deelnemers.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van