Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Consument laat het geld nog steeds rollen, ondanks donkere wolken

21 november 2019 09:29
Een man doet aankopen in de supermarkt. Beeld © ANP

Ondanks de aanzwellende waarschuwingen dat er economisch minder florissante tijden aan zitten te komen, laten consumenten het geld nog goed rollen. In september werd er 2,2 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De groei van de consumentenbestedingen is ook groter dan een maand eerder, toen was het nog 1,3 procent.

Duurzame spullen

Nederlanders gaven vooral meer uit aan duurzame goederen, zoals meubilair en huishoudelijke apparaten. Daaraan werd 5,8 procent meer besteed.

Aan overige goederen, zoals brandstof, werd 1 procent meer uitgegeven. Aan eten, drinken en genotsmiddelen werd evenveel besteed als een jaar eerder.

Gematigd negatief

Het consumentenvertrouwen, waarover het CBS vandaag ook nieuwe cijfers heeft gepubliceerd, is onveranderd gebleven en kwam uit op min 2. Dat betekent dat er per saldo iets meer mensen negatief zijn gestemd dan positief.

Dat is trouwens in het geheel niet uniek. Het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar ligt namelijk op min 4. Het consumentenvertrouwen wordt gemeten door mensen te vragen naar hun oordeel over de stand van de economie, hun eigen portemonnee en hun bereidheid om grote aankopen te doen.

Positief over eigen centen

Kijk je iets gedetailleerder naar de vertrouwenscijfers, dan wordt het ook duidelijker waarom consumenten nog gewoon hun geld uitgeven. Want hoewel mensen per saldo negatief zijn over het economisch klimaat en over de economie in het komend jaar, zijn ze aanzienlijk positiever over hun eigen situatie.

Het vertrouwen in de eigen portemonnee voor de komende 12 maanden is positief (plus 2) en ook zijn er meer optimisten dan pessimisten over de vraag of het nu een goede tijd is voor grote aankopen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore