Personal finance

Rente bij Rabo opnieuw verlaagd, nog maar één stapje boven nul

20 november 2019 17:46 Aangepast: 20 november 2019 17:47
Het kantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

Het moment dat we mogelijk moeten gaan betalen om geld te stallen op onze spaarrekening is weer iets dichterbij gekomen. De Rabobank verlaagt zijn spaarrente volgende week tot 0,01 procent, slechts één stapje boven nul.

Spaarders met tegoeden tot 5 miljoen euro krijgen bij de bank nu nog 0,03 procent rente. Dat wordt dus minder. Boven de 5 miljoen euro staat de rente op nul, zo blijkt uit een mededeling aan klanten.

Vorige week beloofde ABN AMRO nog géén negatieve rente te gaan rekenen voor mensen met minder dan 100.000 euro op hun rekening. Negatieve rente betekent dat rekeninghouders moeten betalen over hun tegoeden in plaats van dat ze er rente over ontvangen. Rabobank en ING waagden zich toen in een reactie niet aan een soortgelijke harde toezegging.

Rabobank is 'niet van plan' rente in rekening te brengen voor deze groep spaarders, maar geeft geen garanties, liet een woordvoerder toen weten. "Negatieve rente is heel onwenselijk, zowel voor klanten als de economie als geheel", meende woordvoerder Nanne van Nunen. "Ons systeem is niet ingericht op een langdurig negatieve rente."

'Sparen kost geld'

Negatieve rente voor 'gewone spaarders', dus zonder een groot vermogen op de bank is een gevoelig onderwerp. De rentes dalen al tijden en sparen levert daardoor al langere tijd nauwelijks meer iets op. Straks zou sparen dus mogelijk geld gaan kosten.

De grote banken rekenen aan vermogende zakelijke klanten al langer een negatieve rente. Bij ABN AMRO en ING moeten ook spaarders met zeer grote bedragen op hun rekening rente betalen. In Nederland staat bij Evi van Lanschot en Triodos Bank de spaarrente voor gewone spaarders ook al op nul. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Concurrenten van ABN Amro: negatieve rente blijft een optie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van