Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

‘Drankfabrikant Pernod Ricard dwingt personeel tot drinken’

20 november 2019 17:14 Aangepast: 20 november 2019 17:30
Een selectie van merken die onder Pernod Ricard vallen. Beeld © ANP

Het Franse Pernod Ricard ligt onder vuur. Het bedrijf zou 'constante druk' uitoefenen op het personeel om vooral te blijven borrelen. Het moederconcern van sterkedrankmerken als Malibu, Chivas Regal en Jameson wordt door drie werknemers verantwoordelijk gehouden voor hun alcoholproblemen. 

"Makers van gezelligheid", luidt de slogan van Pernod Ricard. Iets te gezellig, als je het drie verkoopvertegenwoordigers van het bedrijf vraagt.

Een van hen werkt nog altijd voor Pernod Ricard. Gezamenlijk doen zij in de Franse krant Le Parisien een boekje open over de bedrijfscultuur die hen, naar eigen zeggen, verslaafd heeft gemaakt aan alcohol. Een van hen is ook naar de rechter gestapt.

"Ik dronk elke dag zwaar, het werd een gewoonte."

"We hadden een budget om op glazen pastis te kunnen trakteren. We werden door onze bazen aangemoedigd mee te drinken met klanten", vertelt de 42-jarige Julien (geen achternaam) in de krant. "Ik dronk elke dag zwaar, het werd een gewoonte." 

Anijsdrank pastis

Pernod (opgericht in 1805) en Ricard (1932), van oudsher producenten van het anijsachtige aperitief 'pastis', zijn onlosmakelijk verbonden met de Franse drankcultuur. In de jaren '70 zijn de twee iconische merken gefuseerd tot een van de grootste drankproducenten ter wereld. 

Het bedrijf verwerpt de aantijgingen met klem. In de krant laat een woordvoerder weten dat op de werkvloer geen alcohol getolereerd wordt. 

Dat is onzin, volgens Julien en zijn ex-collega's. "We moeten laten zien dat we onze producten kennen en lekker vinden." 

Anijshymne

De drie beschrijven verder een beklemmende bedrijfscultuur bij Pernod Ricard. Het komt volgens de drie (ex-)medewerkers geregeld voor dat vergaderingen voortgezet worden in het café, waar tot in de late uurtjes wordt doorgezakt. Bacchanalen die worden afgesloten met de 'anijshymne', het volkslied van de pastisdrinkers.  

"Het komt erop neer dat je leeft voor Ricard", vertelt een ex-medewerker in Le Parisien. Het ging zelfs zo ver dat medewerkers geen bier in hun koelkast mogen hebben. "Ons werd geleerd alleen pastis te drinken."

De uitspraak wordt voor het einde van deze maand verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van