Ga naar de inhoud
Carrière

Glazendiefstal komt serveerster duur te staan

Gedonder in de glazen voor serveerster Happy Italy. Beeld © iStock

De diefstal van zes glazen is een serveerster van restaurantketen Happy Italy duur komen te staan. Zij verloor daardoor haar baan en moet in totaal ruim drieduizend euro aan schadevergoeding en kosten betalen.

De serveerster werkte sinds juni 2017 bij de vestiging van Happy Italy in het Zuid-Hollandse Hendrik-Ido-Ambacht. Een klein jaar later ontving het restaurant een telefoontje van iemand, die zei een vriend van haar te zijn.

Klikkende vriend

Volgens deze klikkende 'vriend' zouden er in het huis van de serveerster in Rotterdam allerlei spullen van Happy Italy staan, zoals flessen wijn, glazen en etenswaren.

Daarop besloot het bedrijf een verrassingscontrole te houden, waarbij de tassen van het personeel werden gecheckt. In de tas van de betreffende serveerster werd daarbij een tray met zes glazen aangetroffen.

Ontslag

Om de serveerster te kunnen ontslaan stapte Happy Italy naar de rechter. En met succes. Van het verweer van de serveerster dat zij niet wist dat de glazen in haar tas zaten, was niemand onder de indruk.

Gezien de omvang (20x13x13 centimeter) en het gewicht (1,6 kilo) van de tray, vond Happy Italy het 'volstrekt ongeloofwaardig en onaannemelijk' dat de serveerster de glazen niet opgemerkt zou hebben. Ook omdat zij na haar dienst haar eigen kleding uit haar tas had gehaald, en haar bedrijfskleding er in deed.

Duur te staan

De serveerster nam niet de moeite om haar verweer zelf in de rechtbank nader te onderbouwen. De kantonrechter achtte de diefstal bewezen en het ontslag terecht. Dat zij een jonge, alleenstaande moeder met een kind van twee jaar is, maakt dat volgens de rechter niet anders.

Het ontslag komt de serveerster duur te staan. Zij verliest niet alleen haar baan, maar waarschijnlijk ook het recht op een werkloosheidsuitkering. Bij een ontslag wegens diefstal is het immers onwaarschijnlijk dat een uitkering wordt toegekend.

Schadevergoeding

Tot overmaat van ramp voor de serveerster maakte Happy Italy ook met succes aanspraak op een schadevergoeding. Als iemand verwijtbaar wordt ontslagen, kan een werkgever schade claimen ter grootte van het salaris tijdens de opzegtermijn. In dit geval moet de serveerster 2.188 euro betalen.

Ook draait zij op voor 682 euro aan juridische kosten van Happy Italy en voor de kosten voor haar eigen advocaat. Daarmee komen de totale kosten voor de vrouw ruim boven de 3000 euro uit.