Personal finance

Pensioenkorting dreigt voor 4 fondsen met 600.000 leden

19 november 2019 15:32 Aangepast: 19 november 2019 17:29
Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

De meeste pensioenfondsen hoeven volgend jaar niet te korten, maar bij vier fondsen met zo'n 600.000 deelnemers is dat mogelijk nog wel het geval. Ze staan er zo slecht voor dat ook de gunstigere nieuwe regels van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken niet soepel genoeg voor ze zijn.

Dat zeggen bronnen tegen onze Haagse redactie. Welke fondsen mogelijk moeten korten is op dit moment niet duidelijk. 

Het gaat in ieder geval niet om grote fondsen als het ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW of metaalfondsen PME en PMT, denkt de Pensioenfederatie op basis van het deelnemersaantal. 

Plan om kortingen te voorkomen

Koolmees presenteerde vandaag zijn plan dat pensioenkortingen moet voorkomen. De strenge eisen voor pensioenfondsen gaan voor een jaar de ijskast in. "Rust en stabiliteit zijn nodig", schrijft Koolmees vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Veel pensioenfondsen hebben te weinig geld in kas zitten. Koolmees geeft hen een jaar langer de tijd om hun reserves op orde te brengen. Hij verlaagt de ondergrens waarop pensioenen moeten korten naar 90 procent, dat was 100 procent.

Per 31 december moeten fondsen voor elke euro die aan gepensioneerden moet worden betaald 0,90 euro in kas hebben. Dit wordt de dekkingsgraad genoemd. 

Bij een verplichte korting bij een ondergrens van 100 procent hadden naar verwachting 27 fondsen met in totaal 7,8 miljoen deelnemers moeten korten.

Lage rente zorgt voor problemen

"De gemiddelde dekkingsgraad schommelt rond 100 procent", stelt Koolmees. "Er is veel diversiteit onder de fondsen; sommige fondsen worden geconfronteerd met een dreiging van korting, andere fondsen staan er financieel beter voor." 

Koolmees wil de regels voor pensioenfondsen tijdelijk aanpassen om ervoor te zorgen dat er draagvlak blijft voor het nieuwe pensioenstelsel dat op dit moment wordt uitgewerkt. 

Gepensioneerden worden nu geholpen, maar de rekening zal toch een keer gepresenteerd moeten worden, verwacht pensioendeskundige Martin Pikaart. "Dit is een tijdelijke maatregel om wat tijd te winnen. Ik vind het geen goede maatregel, de problemen zijn te groot. Het vertrouwen in de pensioensector wordt weer aangetast", zegt hij.

RTL-beurscommentator Hans de Geus kijkt daar anders tegenaan. Hij kan zich wel vinden in de maatregelen van Koolmees. "Het heeft geen zin om voor toekomstige generaties nog meer in de pot te houden. Er is een grens aan het bedrag dat we met zijn allen kunnen sparen. Als je kijkt wat er de afgelopen 25 jaar met de pensioenpot is gebeurd: terwijl het inkomen verdriedubbelde, steeg de pensioenpot veel meer. Maar op een gegeven moment valt tegen de klippen niet meer op te sparen. De rente daalt dan en je bijt je dan in je staart."

Pensioenakkoord

Voor de zomer is na jaren eindelijk een pensioenakkoord gesloten. De nieuwe regels zijn nog niet van kracht. "Het viel moeilijk uit te leggen dat op de valreep onder de oude pensioenregels de pensioenen nog moesten worden gekort. Dat zou niet goed zijn voor het draagvlak van het nieuwe stelsel. De PvdA en GroenLinks dreigden dan ook hun handen af te trekken van het pensioenakkoord. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen de pensioenen sneller omhoog als het meezit, maar moeten ook sneller worden gekort als het tegenzit. Als dat laatste gebeurt komt de discussie ongetwijfeld weer in alle hevigheid terug", zegt RTL-verslaggever Roel Schreinemachers.

Correctie 15.44 uur: In een eerdere versie van dit bericht stond dat 100.000 ouderen mogelijk worden gekort. Dit is onjuist. Het gaat om een mogelijke korting bij 4 fondsen met samen 600.000 deelnemers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van