Ga naar de inhoud
Personal finance

Iets minder ongelijkheid: 10 procent huishoudens heeft 62 procent vermogen

Prijzige panden in Amsterdam. Beeld © iStock

De 10 procent rijkste huishoudens in Nederland zijn samen goed voor een vermogen van 876 miljard euro. Daarmee hebben zij bijna 62 procent van het totale vermogen van alle huishoudens in handen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In totaal hebben Nederlandse huishoudens een vermogen van 1416,8 miljard euro. Dat is het totaal van de bezittingen waar vervolgens de schulden al vanaf zijn getrokken.

20 procent heeft 80 procent

Dat vermogen is dus vooral geconcentreerd bij een relatief kleine groep. Niet alleen heeft het allerrijkste percentiel 62 procent van het vermogen in handen, de meest vermogende 20 procent van Nederland heeft 80 procent van het totaal.

Dat staat in schril contrast met de onderste 20 procent. Zij hebben per saldo meer schulden dan bezittingen. Als de schulden van de bezittingen zijn afgetrokken staan deze huishoudens samen voor 46 miljard euro in de min.

Ongelijkheid neemt wat af

Toch is de vermogensongelijkheid het afgelopen jaar, net als de jaren hiervoor, wat teruggelopen. Dat heeft vooral te maken met de stijgende huizenprijzen.

Daar profiteren natuurlijk ook de rijkste huishoudens van, die vrijwel allemaal een koopwoning hebben, maar voor minder vermogende gezinnen werkt dat sterker door. Voor hen is de waarde van de woning doorgaans namelijk een veel belangrijker onderdeel van hun vermogen. De rijkste mensen hebben vaak naast hun woning ook nog andere bezittingen, zoals een flinke spaarrekening.

Bloemendaal boven

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens bedroeg 38,4 duizend euro. Dat houdt in dat de helft van de huishoudens meer heeft en de helft van de huishoudens minder dan dat bedrag.

In Bloemendaal loop je de grootste kans om een iemand tegen het lijf te lopen die bijzonder goed in de slappe was zit: daar ligt het doorsnee vermogen op 337.000 euro, ruim 9 keer zo veel als de landelijke mediaan.

In Rotterdam ligt dat heel anders. Daar is het doorsnee vermogen met 4300 euro het laagst van heel Nederland.

Bekijk hier hoe vermogend de huishoudens in jouw gemeente zijn:

Bron: RTL Z