Personal finance

Cashen met Piet: run op laatste Playmobil met Sint en Zwarte Pieten

11 november 2019 14:07 Aangepast: 11 november 2019 14:27
Het gaat om twee verschillende doosjes met Zwarte Pieten Beeld © Playmobil

Bij Kruidvat-filialen is een ware run ontstaan op de laatste doosjes Playmobil met Sinterklaas en Zwarte Pieten. De doosjes kosten bij de drogist 7,99 euro en worden voor een veelvoud van die prijs via Bol.com en Marktplaats verkocht.

Fabrikant Playmobil stopte in 2014 al met het maken van Zwarte Piet-poppetjes, maar produceerde vorig jaar op verzoek van retailers nog een lijn. Destijds liet het bedrijf weten dit te doen op verzoek van kinderen en vast te houden aan kenmerken als kroeshaar, gouden oorbellen en rode lippen.

Collector's items

De hernieuwde productie zou eenmalig zijn, waarmee de poppetjes collector's items zijn geworden. Op Bol.com kost een doosje met drie Zwarte Pieten erin inmiddels 29,95 tot 34,95 euro. Een pakket van drie doosjes met Sint, Pieten en stoomboot wordt door Toys & Trends op Bol.com voor bijna 110 euro verkocht.

"Ik schat in dat ik nog wel 10 van die pakketten per week verkoop", vertelt Ilse Bekkers van Toys & Trends. "De lijn wordt niet meer gemaakt en ik heb het idee dat mensen toch nog graag vasthouden aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Daardoor is het heel populair geworden."

Run op doosjes

Kruidvat verkoopt deze week de laatste schaarse doosjes met Sint en Zwarte Pieten voor 7,99 euro, waar een ware run op is ontstaan. Een woordvoerder van Kruidvat wil niet zeggen hoeveel doosjes Kruidvat verkoopt. "Maar ze zijn inderdaad bijna uitverkocht."

Dat Kruidvat de doosjes voor een fractie van de prijs verkoopt die er op Marktplaats en Bol.com voor wordt gevraagd, vindt Kruidvat alleen maar positief. "Wij geven onze klanten graag voordeel. Het gaat inderdaad om de laatste lichting Sinterklaas Playmobil, dus ik kan me voorstellen dat liefhebbers naar de winkel rennen om het nog te krijgen."

Playmobil heeft nog niet bekendgemaakt of het in de toekomst met een nieuwe Sinterklaas-lijn komt en was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Omstreden boek

De Playmobil-doosjes zijn niet de enige Sinterklaas-items met Zwarte Pieten die flink in waarde zijn gestegen. Het prentenboek Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons werd twee jaar geleden op haar eigen verzoek uit de handel gehaald. Inmiddels wordt het boek, dat ooit 20 euro kostte, voor bedragen van 115 tot 139 euro aangeboden op Bol.com.

Miniatuurvoorbeeld
Cashen

'Racistisch' Sinterklaasboek wordt kostbaar collector's item

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van