Ga naar de inhoud
Personal finance

Rijkste wereldbewoners zijn iets armer geworden, vooral in China

Ma Huateng, ook bekend als Pony Ma. Beeld © ANP

Miljardairs zijn vorig jaar iets minder rijk geworden. Het is voor het eerst sinds het crisisjaar 2008 dat de superrijken van de wereld hun vermogen zien dalen.

Volgens een rapport van zakenbank UBS en accountantskantoor PwC liep het gezamenlijke vermogen in 2018 terug met ongeveer 388 miljard dollar, een daling van 4,3 procent.

Geopolitieke onrust

De superrijken vooral te lijden onder geopolitieke onrust en de correctie op de aandelenmarkten in het afgelopen jaar, zegt onderzoeker Josef Stadler. Hij geeft bij de Zwitserse bank UBS leiding aan de afdeling 'Ultra High Net Worth', die zich richt op de rijkste mensen ter wereld.

Dat was vooral merkbaar in China, zegt Stadler, na de Verenigde Staten het land met de meeste superrijken. Chinese miljardairs zagen hun vermogen met gemiddeld 12,8 procent dalen door tegenvallende beurskoersen, de zwakke Chinese renminbi en de vertragende economische groei in het land.

De bankier relativeert dat er in China nog altijd elke week een nieuwe miljardair bijkomt, gemeten in Amerikaanse dollars. In de voorgaande jaren waren dat er overigens drie of vier per week.

Steenrijke
Lees ook:
Steenrijke miljardair: het kapitalisme werkt niet meer

Aantal miljardairs daalt

Er zijn ook veel rijken onder de grens van een miljard dollar. Per saldo neemt het aantal miljardairs in alle delen van de wereld af, behalve op het Amerikaanse continent. Voornamelijk in de Verenigde Staten gaan er steeds meer mensen als miljardair door het leven, voornamelijk gestuwd door het grote aantal goed verdienende techondernemers.

In de Verenigde Staten waren er eind vorig jaar 607 miljardairs. In China waren dat er 325. Nederland telde volgens het rapport 10 miljardairs, eentje meer dan in 2018.

Daarmee lijken UBS en PwC een andere rekenmethode te hanteren dan de redactie van Quote. Het blad telde dit jaar een recordaantal van 37 miljardairs in Nederland, goed voor een gezamenlijk vermogen van 179,9 miljard euro. Het zakentijdschrift concludeerde daaruit dat de allerrijksten in Nederland weer rijker zijn geworden.

Quote
Lees ook:
Quote 500: meer miljardairs dan ooit en allerrijksten nu nóg rijker

Pauze

Dat is een andere slotsom dan de onderzoekers van UBS en PwC trekken. Toch gaan ook zij ervan uit dat 2018 een uitzondering was en niet het begin van het einde van de rijkdom van de wereldwijde miljardairs.

Het gaat om een 'pauze' in de trend van sterke vermogensgroei en de onderzoekers relativeren de dip van 4,3 procent in 2018 door te wijzen op de groei van 34,5 procent in de voorgaande vijf jaar.

Onder meer de sterke economische groei in Azië zal er volgens de opstellers van het rapport voor zorgen dat het vermogen van miljardairs de komende jaren verder zal stijgen.

Dit is een artikel van