Ga naar de inhoud
Personal finance

Niet zo snugger: een op vijf gebruikers bewaart pincode bij creditcard

Het lijkt zo voor de hand te liggen: de laatste plek waar je je pincode bewaart, is bij je creditcard. En toch doet een op de vijf creditcardhouders dit omdat ze de pincode niet kunnen onthouden. Bij diefstal zorgt dat voor ellende want dan wordt de schade niet vergoed.

"Dat is natuurlijk dubbel zuur", zegt Jan-Bas Pietersen, adviseur Fraude Risk Management bij ICS. Het dochterbedrijf van ABN Amro liet onderzoek doen onder haar klanten, en waarschuwt nog maar eens naar aanleiding van de uitkomsten

Daaruit bleek namelijk dat in 2,5 procent van de geclaimde schade door diefstal, de pincode bij de pas werd bewaard. En dan wordt er niet uitgekeerd. Hoe hoog dat bedrag in euro's was, wil het bedrijf overigens niet zeggen. 

Schrijf de code niet op

Sowieso is het een slecht idee om je pincode ergens op te schrijven, aldus Pietersen. "Bewaar de pincode nooit bij de creditcard. Niet op een papiertje en niet opgeschreven als telefoonnummer. Want dat weten criminelen ook", zegt Pietersen. 

Maar hoe onthoud je de pincode dan wel, naast die van je pinpas. Het beste is om de code uit je hoofd te leren, desnoods met een ezelsbruggetje. ICS maakt het klanten makkelijker door hen zelf een code te laten kiezen bij het aanvragen van een creditcard. Ook andere banken bieden deze mogelijkheid.

Ezelsbruggetjes

Maar wat voor code neem je dan? Dezelfde als die van je pinpas? Slecht idee, net als het hebben van een wachtwoord voor meerdere online diensten. Ook je geboortedatum of postcode zijn makkelijk te raden, dus geen goede keuze.

Het bedrijf hamert vooral op het níet opschrijven van de code. Als tip geeft Pietersen nog wel om vier woorden, zoals 'ik weet mijn pincode', te nemen en het aantal letters van ieder woord als code te nemen (2447 dus). 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl