Ga naar de inhoud
Life

IT-bedrijf Ctac mocht zieke werknemer die de Alpe d'Huez oprende niet ontslaan

Nederlandse deelnemers aan de Alpe d'HuZes in 2013. Beeld © ANP

Automatiseerder Ctac had een werknemer die ondanks zijn ziekte tijdens het sportevenement Alpe d'HuZes een Franse Alp oprende, niet mogen ontslaan. Het bedrijf moest de man daarom bijna anderhalf jaar loon doorbetalen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Niet arbeidsgeschikt

De man werkte sinds 2005 bij de Bossche automatiseerder Ctac. In maart 2013 meldde hij zich ziek. Naar aanleiding van de eerste bevindingen concludeerde de bedrijfsarts dat de man binnen 6 tot 8 weken wel weer voorzichtig aan de slag kon.

In mei kondigde de man echter aan dat hij nog niet arbeidsgeschikt was. Volgens zijn behandelend psychiater was zijn situatie ernstiger dan aanvankelijk gedacht.

Hardlopend de berg op

Maar toen de bedrijfsarts via de werkgever materiaal afkomstig van social media kreeg, waarop te zien was dat de man actief was geweest tijdens de Alpe d'HuZes, concludeerde hij dat de man wél in staat was te werken. Bij dat goede doelenevenement halen hardlopers, wandelaars en wielrenners sponsorgeld op voor kankerbestrijding.

Ctac beschikte over videobeelden waarop te zien zou zijn dat de man een aantal keer lopend en hardlopend de Alpe d'Huez opging. Ctac had van tevoren wel goedgekeurd dat de man naar het evenement -waarvan hij in de organisatie zat- ging, als hij zich in de luwte zou houden.

Onterecht ontslag

Mede op basis van de conclusies van de bedrijfsarts gebood Ctac de man weer aan de slag te gaan. Toen hij dat niet deed, werd hij op staande voet ontslagen. De werknemer liet het daar echter niet bij zitten, en stapte zowel naar de rechter als naar het medisch tuchtcollege.

Uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch blijkt dat de arts eind 2014 werd berispt. Dat was onder meer omdat hij er ten onrechte en op basis van niet-medische informatie vanuit was gegaan dat de sportieve activiteiten uitsloten dat de werknemer arbeidsongeschikt zou zijn.

Ook zou hij de zorgwekkende informatie van de behandelende psychiater onvoldoende hebben meegewogen, en de werknemer niet hebben gevraagd om zijn uitleg.

Loondoorbetaling

Omdat de arts inmiddels ook had erkend dat hij tot een verkeerde conclusie was gekomen, oordeelde een rechtbank in 2017 dat het ontslag ten onrechte was gegeven. Ctac moest de ex-werknemer achterstallig loon betalen tot eind 2014. Dat ging om ongeveer een ton. 

De poging van de ontslagen werknemer om in hoger beroep enkele aanvullende vergoedingen binnen te slepen, is grotendeels mislukt.

Ctac en haar advocaat Nicky ten Bokum konden gisterenmiddag niet reageren op de zaak. De advocaat van de werknemer, Gerk Oberman, zegt het jammer te vinden dat niet alle vergoedingen zijn toegekend, maar blij te zijn met de loondoorbetaling. "Het laatste waar je als zieke werknemer op zit te wachten, is zo'n zaak tegen je werkgever."