Carrière

Ikea doet proef met sollicitatiegesprek thuis op de bank

07 november 2019 15:34 Aangepast: 07 november 2019 15:48
Beeld © Ikea

Bij de Ikea in Utrecht kunnen potentiële werknemers vanaf vandaag de hele sollicitatieprocedure vanuit huis doorlopen, inclusief het sollicitatiegesprek. Een ludiek voorstel, maar wel een met serieuze ondertoon.

Ikea noemt de thuis 'de belangrijkste plek op aarde'. Dus indien gewenst, komt een medewerker van de Zweedse meubelgigant thuis langs voor het sollicitatiegesprek.

Leuk bedacht, maar er zit wel een gedachte achter. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor veel bedrijven lastig aan geschikt personeel te komen. Dat geldt ook voor Ikea Utrecht, dat 'een aantal' vacatures heeft openstaan.

Je thuis voelen tijdens gesprek

Het idee van Ikea is dat een sollicitatiegesprek soepeler verloopt als kandidaten zich thuis voelen. Door bij potentiële werknemers op bezoek te gaan – met koffie en Zweedse lekkernijen  – hoopt Ikea een streepje voor te hebben op de concurrentie, zo laat het bedrijf weten.

Sollicitanten die liever niet willen dat hun toekomstige werkgever de ongewassen gordijnen onder ogen krijgt, kunnen nog steeds kiezen voor een gesprek op kantoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werk! Bij deze bedrijven krijg je zonder sollicitatiegesprek een baan

'Creatieve poging'

Hans van der Spek, arbeidsmarktconsultant bij Berenschot, kan het experiment van Ikea wel waarderen. "Het is een creatieve poging om mensen te werven", zegt hij desgevraagd.

Van der Spek wijst erop dat bedrijven in de huidige krappe arbeidsmarkt vindingrijk moeten zijn om de juiste mensen aan zich te binden, vooral omdat sommige kandidaten via de traditionele wervingsmethodes moeilijk te bereiken zijn.

Lingerieketen Hunkemöller vroeg kandidaten bijvoorbeeld te solliciteren via een zelf opgenomen video. Dat heeft meteen een bijkomend voordeel, zegt Van der Spek. "Als mensen die stap maken, is de kans groot dat ze geschikt zijn om bij je organisatie te werken." 

Prettig of inbreuk op privacy?

Hij twijfelt echter of dit bij Ikea ook het geval is. "Het is een leuk initiatief, maar ik zie niet helemaal hoe een sollicitatiegesprek aan huis bijdraagt aan het selecteren van de juiste werknemers", zegt hij. 

Ook voor de kandidaat kan het juist prettig zijn om alvast een keer rond te kijken op de plek waar hij of zij solliciteert, aldus Van der Spek. "Al was het maar om erachter te komen of de busverbinding een beetje te doen is."

Daarnaast vraagt Van der Spek zich af of sollicitanten werkelijk relaxter worden van een sollicitatiegesprek in hun eigen woonkamer. "Het is op een bepaalde manier ook een inbreuk op je privacy. Nederlanders zijn over het algemeen niet zo happig op het uitnodigen van vreemden bij hen thuis", zegt hij. "En dan zul je net zien dat tijdens het gesprek je schoonmoeder binnenvalt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van