Ga naar de inhoud
Niet voor iedereen gunstig

Lage rente zorgt voor flinke stijging hypotheekoversluiters

Beeld © Getty Images

Door de lage hypotheekrente stappen steeds meer mensen over naar een andere hypotheek. Consultantbureau IG&H zag het aantal mensen dat overstapte van hypotheek of hem verhoogde met 33 procent toenemen. Maar is oversluiten voor iedereen verstandig?

Ook Klaas Ozinga van De Hypotheker in Voorburg zag een behoorlijke toename in zijn filiaal. “Eerst was de verdeling bij ons zo’n 30 procent oversluiters en 70 procent nieuwe aanvragen. Nu is dat 50-50."  De Hypotheker zag landelijk het aantal oversluiters dit jaar zelfs met 36 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar

Vooral als er berichten over de lage rente in de media staan ziet Ozinga meer klanten. "Dan komen ze voor wat wij ook wel de APK-gesprekken noemen. Gewoon kijken of ze kunnen profiteren van de lagere rente door wat dingen in de hypotheek aan te passen."

Overstappen en verhogen

Jeffrey was zo'n klant. "Afgelopen zomer keek ik al even maar toen bleek dat ik nog maar een korte tijd aan de rentevaste periode vast zou zitten. Dan zou ik nog een behoorlijke boeterente moeten betalen." Jeffrey kreeg toen dus het advies even te wachten, maar inmiddels is de Voorburger overgestapt van hypotheekverstrekker.

“Hierdoor is mijn rente van 5,5 procent nu opeens maar 1,99 procent. Ik betaal in plaats van 780 euro per maand nu nog maar 560 euro." En dat terwijl hij meer is gaan lenen. "Ik heb mijn hypotheek verhoogd bij het overstappen met 40.000 euro, daarvan ga ik een dakterras op mijn woning aanleggen." 

Hypotheken
Lees ook:
Hypotheken nog goedkoper: 30 jaar vast voor minder dan 2 procent rente

Boeterente kan fors zijn

Jeffrey kon dus op een goed moment profiteren van de lage rente zonder boeterente. "Dat is wel van groot belang", legt zijn adviseur Klaas Ozinga uit. "Want dat kan best een fors bedrag zijn." 

Hans Andre de La Porte van Vereniging Eigen Huis zegt: "De boeterente is eigenlijk een soort afkoopsom. Het is het verschil tussen je oude rente en je nieuwe rente. Dat keer het aantal jaar dat je nog in je rentevaste periode zit." Beide experts raden mensen dan ook af een hele hoog afkoopsom te betalen voor het oversluiten.

Spaarhypotheek? Opgepast dan

Maar er zijn meer redenen om van Klaas Ozinga het advies te krijgen niet over te stappen. Overstappen kan de moeite waard zijn nu de rente laag is, maar voor mensen met een spaarhypotheek is dat niet gunstig, zegt hij.   

Bij een spaarhypotheek staat er tegenover je lening namelijk een bedrag dat je spaart. De rente van de lening is gekoppeld aan de rente op het spaarbedrag. Verlaag je dus de rente op je lening dan spaar je ook minder snel.

Iemand met een spaarhypotheek legt iedere maand geld in op een spaartegoed. Als je daar lagere rente over ontvangt, dan moet je meer geld in gaan leggen. Andre De La Porte vult aan. "En die inleg is niet aftrekbaar van belastingen en dan komt het vaak voor dat mensen er netto zelfs op achteruit gaan."

DNB
Lees ook:
DNB ziet crash huizenmarkt als groot risico voor huishoudens en banken

Snel verhuizen

Volgens Hans Andre de La Porte zijn er ook andere momenten dat oversluiten echt geen zin heeft. "Als je van plan bent binnen drie jaar te verhuizen, heeft het geen zin. Je maakt bij oversluiten kosten die je dan niet terugverdient."

Maar ook als je nog lang op dezelfde plek wil blijven wonen kan het niet rendabel zijn. "Als je rentevaste periode nog langer is dan vijf jaar heeft het ook eigenlijk geen zin. Dan is je boeterente te hoog en wordt het moeilijk dat terug te verdienen."

Niet lenen voor lage rentre

En ook voor een lagere renteboete heeft hij nog een regel. "Als je die boeterente niet uit eigen zak kan betalen maar je moet er geld voor lenen. Dan heeft het ook geen zin." Want over die lening betaal je ook weer rente, dan wordt het dus een stuk duurder en verdien je het dus veel minder snel terug, zegt hij.

Niet iedereen zou zich volgens beide experts zich blind moeten staren op de lage rente. En ook voor mensen die nog twijfelen is er volgens beide niet meteen haast.

Ozinga lachend: "Ik heb al eerder gezegd dat hij niet lager kon en toen werd het nog lager. Ik durf geen voorspelling meer te doen." Andre de la Porte: "Er is al eerder gezegd dat de rente niet lager kan maar dat is een verwachting. De komende maanden lijkt de rente nog mondjesmaat een heel klein beetje te dalen."