Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Begeleiding naar nieuwe baan weinig effectief voor ouderen: 'Beeldvorming is te negatief'

07 november 2019 06:20 Aangepast: 07 november 2019 11:07
Een oudere man bekijkt vacatures bij een uitzendbureau. Beeld © ANP

Het lukt steeds vaker om ontslagen werknemers naar een nieuwe baan te begeleiden via een zogenoemd outplacement-traject. Kanttekening: werknemers van 57 jaar en ouder vinden juist minder vaak een baan via deze vorm van ontslagbegeleiding.

Over het algemeen steeg het percentage succesvol afgeronde trajecten vorig jaar naar 73 procent. Voor 57-plussers daalde het percentage naar 47 procent. Dat is een daling van bijna tien procent vergeleken met twee jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van OVAL, de brancheorganisatie voor loopbaanbedrijven, die hiervoor drieduizend trajecten analyseerde.

Recordaantal werkenden

Opvallend genoeg is de daling ingezet bij een steeds krappere arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde de afgelopen jaren van bijna 8 procent naar ruim 3 procent.

Er zijn zelfs een recordaantal mensen aan het werk in Nederland, waardoor werkgevers theoretisch gezien meer moeite hebben om de vele vacatures te vullen. Toch blijkt het helpen van oudere werknemers aan een nieuwe baan via outplacement steeds minder vaak een succes.

Dat terwijl de groep 57-plussers in voorgaande jaren nog een stijgende lijn te pakken had. In 2014 ging het om 36 procent geslaagde trajecten, in 2015 om 43 procent en 52 procent in 2016, zo meldde de organisatie eerder. In 2017 is geen meting gedaan.

"Als werkgevers eenmaal over de drempel stappen, zijn ze dik tevreden met oudere medewerkers."

Twee kanten

Volgens directeur Petra van de Goorbergh zitten er twee kanten aan dit verhaal. "Ten eerste is er de negatieve beeldvorming die er toch leeft bij werkgevers. Oudere werknemers zouden minder productief en flexibel zijn", zegt ze in gesprek met RTL Z. 

Maar dat beeld klopt niet, benadrukt Van de Goorbergh, terwijl ze wijst op SCP-onderzoek van vorige maand. "Daarin zie je: als werkgevers eenmaal over de drempel stappen, zijn ze dik tevreden met oudere medewerkers."

Werkgevers zouden deze succesverhalen daarom vaker naar buiten moeten brengen, vindt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al lang werkloos? Je bent geschikt voor meer banen dan je dacht

Krimpberoepen

De keerzijde van de groep 57-plussers is echter dat zij vaak zogenoemde krimpberoepen uitoefenen. Denk aan de administratieve sector, de grafische industrie of de detailhandel.

"Zij komen uit een tijd waarin nog niet zo veel geïnvesteerd werd in nieuwe kennis en vaardigheden",  zegt Van de Goorbergh. "Zij hebben vaak niet de mindset om zichzelf te ontwikkelen en zo ontstaat er een grote achterstand."

Zelfvertrouwen opbouwen

Dan is er nog de geldkwestie. Meer investeringen kan de werkloosheid juist onder deze groep werknemers terugdringen, stelt OVAL. Geld dat door werkgevers en de overheid moet worden opgebracht, zodat de kennis en vaardigheden gedurende de hele loopbaan wordt ontwikkeld en mensen daarmee sneller een baan vinden. 

En de oudere werknemers zelf? "Beter trajecten zorgen ervoor dat zij zelfvertrouwen kunnen opbouwen", stelt Van de Goorbergh. "Ook moeten ze hard blijven werken aan hun vaardigheden. Dat werk verandert is van alle tijden, maar werk verandert wel steeds sneller."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van