Ga naar de inhoud
Personal finance

Trouwe NS-klant 84 euro duurder uit door afschaffen voordeelurenkaart

Archieffoto. Beeld © ANP

Het afschaffen van de oude vertrouwde voordeelurenkaart van NS levert 210.000 trouwe treinreizigers een strop op van gemiddeld 84 euro per persoon per jaar. Dat blijkt uit documenten die het landelijk overleg consumentenbelangen openbaar vervoer heeft gepubliceerd.

NS verraste vandaag met het bericht dat 700.000 reizigers die nu nog 40 procent korting krijgen in de middag- en avondspits die korting kwijtraken. Iets minder dan een derde van deze reizigers zou hierdoor 6 euro per maand duurder uit zijn.

Middagspits

De NS wil al heel lang af van de oude Voordeelurenkaart, die sinds 2011 dan ook niet meer te krijgen is. Met deze voordeelkaart mogen reizigers met 40 procent korting reizen, behalve tijdens de ochtendspits, tussen 6.30 uur en 9.00 uur. Dat voordeel wordt nu verder ingeperkt: ook tussen 16.00 en 18.30 uur geldt de korting vanaf 1 januari 2021 niet meer. 

Reizigers die in 2011 zo'n kortingskaart hadden mochten deze houden van NS. Het gevolg: zo'n 700.000 treinreizigers hebben er nog een. Logisch, want de 67 euro per jaar die het kost, heb je zo terugverdiend.

Oneerlijk voor andere reizigers

Maar dat die kortingskaarthouders ook in de middagspits goedkoop kunnen reizen, is volgens NS oneerlijk ten opzichte van andere reizigers. Door de korting af te pakken, zullen ze een ander tijdstip kiezen en wordt de kans op een zitplaats in de spits groter, is een van de argumenten van het bedrijf voor de stap

Opmerkelijk genoeg meldt NS zelf dat van alle reizen in de avondspits die gemaakt worden door iemand met een voordeelurenkaart er door het afschaffen maar één op de acht verschuift naar een ander moment. 

Protest haalt niets uit

Reizigersorganisaties waren dan ook tegen de stap van NS, onder meer omdat het grootste deel van de houders van de kaart helemaal niet zo vaak in de middagspits reist. Sterker nog: het grootste deel van de houders had helemaal geen voordeel van hun abonnement, stelt zelfs de NS. 

Het argument van NS dat het afschaffen nodig is omdat er te veel soorten abonnementen zijn, klopt wel, zo schrijven de organisaties in hun advies. Maar, zo voegen zij fijntjes toe: dat heeft NS zelf veroorzaakt met de introductie van allerlei verschillende abonnementsvormen in de loop der jaren. 

Goedmakertje: 7 euro korting

Het bedrijf heeft zich maar weinig van de protesten aangetrokken. Om reizigers toch tegemoet te komen verlaagt NS wel de prijs van het abonnement met 7 euro per jaar. Dat is overigens een schijntje vergeleken met de korting die iemand die regelmatig in de middag reist misloopt door het afschaffen van de 40 procent korting. 

Niet alleen de middagkorting wordt afgeschaft door NS. Treinreizigers die met de Voordeelurenkaart reisden konden in de zomermaanden juli en augustus, tussen kerst en nieuwjaarsdag en de vrijdag na Hemelvaart de hele dag met korting reizen. Vanaf 1 januari 2021 moet ook in de zomervakantie en op de dagen tussen de feestdagen in de spits het volle pond betaald worden.