Ga naar de inhoud
Carrière

Weggestuurde WeWork-ceo discrimineerde zwangere stafchef

Adam Neumann omschreef zwangerschapsverlof als 'vakantie'. Beeld © Getty Images

Adam Neumann is niet alleen zijn baan als ceo van WeWork kwijt, hij wordt ook beschuldigd van zwangerschapsdiscriminatie. Hij zou zijn zwangere stafchef hebben bespot en tot twee keer toe op een zijspoor hebben gezet. 

De vrouw, Medina Bardhi, heeft een klacht ingediend bij Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission, meldt de New York Times.

De discriminatie begon eigenlijk al nog voordat zij in dienst kwam van WeWork, in oktober 2013. Tijdens haar sollicitatiegesprek vroeg Neumann of zij trouwplannen of een kinderwens had. Daar naar vragen is tegen de wet, in zowel de Verenigde Staten als Nederland

Gedegradeerd

Ook tegen de wet is een vrouw die terugkeert na de bevalling een lagere functie geven dan zij had voor haar zwangerschap. Dat is wel wat Bardhi overkwam, bij haar beide zwangerschappen. Haar mannelijke vervanger ontving daarnaast twee keer zo'n hoog salaris.

De sfeer die Neumann mede creëerde bij het bedrijf, was zo vrouwonvriendelijk, dat ze in eerste instantie niet eens durfde te zeggen dat ze zwanger was, claimt de vrouw. 

Niet in de rook zitten

Uiteindelijk had ze geen keuze, onder meer omdat ze niet meer mee wilde vliegen met Neumann. Die blowde en rookte aan boord van de gehuurde privéjets waarmee hij zich verplaatste.

Toen ze dat had gemeld, werd ze stelselmatig gekleineerd, door Neumann die haar verlof omschreef als 'vakantie' of 'pensioen'. Zijn voorbeeld werd gevolgd door anderen, zo was er een vrouwelijke collega die in het bijzijn van een WeWork-bestuurder uitriep 'wow, jij bent dik geworden'. 

Zelf ontslagen

Ze is niet de enige vrouw die een klacht heeft ingediend vanwege discriminatie op basis van geslacht, meldt de krant. Verhalen over de rotte sfeer op de werkvloer waren mede de oorzaak dat de beursgang van WeWork, die gepland was in september, mislukte.

Bardhi werkt overigens ook niet meer bij het bedrijf. WeWork ontsloeg haar kort nadat Neumann onder druk van grootaandeelhouder Softbank het veld moest ruimen. Met zijn vertrek was ook geen plek meer voor haar, kreeg ze te horen. Nonsens, vindt ze zelf, omdat ze al was weggepest.

Het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar, in een verklaring liet een woordvoerster aan de krant weten dat WeWork zich met hand en tand zal verdedigen tegen de klacht. 

Omstreden
Lees ook:
Omstreden WeWork-topman Neumann stapt op na druk van investeerders