Ga naar de inhoud
Personal finance

Verfoeide spaartaks ook volgend jaar hoger dan de rente

Staatssecretaris Menno Snel (links) met minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de Algemene Financiële beschouwingen. Beeld © ANP

Het is nog even doorbijten voor spaarders, tot de spaartaks in 2022 eerlijker wordt berekend dan nu het geval is. En dus betalen spaarders ook volgend jaar meer belasting over hun vermogen, dan ze rente krijgen bij de bank. 

De spaartaks is volgend jaar 0,54 procent van je vermogen, meldt staatssecretaris Menno Snel in antwoord op Kamervragen. En dat is dan alleen nog maar voor de relatief kleine krabbelaars, met een belastbaar vermogen tot 72.797 euro (de eerste 30.846 euro spaargeld zijn vrijgesteld).

Spaarders die ruimer in de slappe was zitten, moeten volgend jaar 1,27 procent van hun vermogen afdragen aan de fiscus over hun vermogen boven de 72.797 euro.

Miljonairs

De echt rijken bestalen nog wat meer. De effectieve belastingdruk voor vermogens vanaf iets meer dan een miljoen euro bedraagt volgend jaar 1,6 procent, berekende ABN Amro al eerder

Ironisch: klanten van uitgerekend deze bank zijn in vergelijking met klanten van de andere drie grote banken het slechtst af. Sinds vandaag krijgen ABN-klanten welgeteld 0,01 procent rente op hun spaargeld.

Klagende spaarders

Over de vermogensrendementheffing, want daar gaat het over, is al jaren veel te doen. Door de lage rente, betalen spaarders meer belasting dan dat hun spaargeld aan rendement oplevert. En dat is oneerlijk, oordeelde zelfs de Hoge Raad eerder dit jaar

De Belastingdienst gebruikte jarenlang een veel te hoog percentage om uit te rekenen wat vermogen gemiddeld oplevert aan rendement en wat er vervolgens aan belasting over betaald moet worden. In 2013 en 2014 hanteerde de fiscus een tarief van omgerekend 1,2 procent belasting op spaargeld en beleggingen. Onhaalbaar, tenzij er grote risico's worden genomen met beleggingen, vonniste de hoogste rechter van ons land

Hoge
Lees ook:
Hoge Raad vindt belasting op spaargeld en beleggingen (ook) oneerlijk

Nieuw systeem in 2022

Dat er echt iets aan de spaartaks moet veranderen, is ook het kabinet niet ontgaan. Vanaf 2022 gaat het systeem op de schop

De belangrijkste verandering die eraan zit te komen is dat het rendement op spaargeld dat de Belastingdienst veronderstelt, veel dichter aan gaat sluiten bij het werkelijke rendement. Vanaf 2022 rekent de fiscus namelijk met het gemiddelde rentetarief op spaargeld van een jaar eerder. Daarover ga je vervolgens belasting betalen, maar pas als dat rendement hoger is dan 400 euro.

Dat gaat behoorlijk gunstig uitpakken als de rentes zo laag blijven, voor mensen met spaargeld op de bank. Zoals het er nu uitziet, zou je pas spaartaks gaan betalen als je meer dan 440.000 euro op de bank hebt staan.

De
Lees ook:
De spaartaks gaat op de schop: wat verandert er nou precies?

Meer uitleg over het nieuwe systeem, en de haken en ogen die ook daar nog steeds aanzitten lees je hier. Of, check de video hieronder.

Nieuwe spaartaks: mooi voor spaarders, balen voor beleggers

03:42
De spaartaks gaat op de schop. Wat betekent dat nou precies voor de belasting die je gaat betalen over je spaarcenten en beleggingen?
Dit is een artikel van