Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

ING schrapt 10-jaars spaardeposito: rente is veel te laag

25 oktober 2019 16:25
Beeld © ANP

Klanten van ING kunnen hun geld niet meer voor tien jaar wegzetten tegen een vooraf vastgestelde rente door middel van een spaardeposito. De rente daarop is zo laag geworden, dat het geen zin meer had.

"Sinds 19 september bieden we de 10-jaars spaardeposito niet meer aan", vertelt een woordvoerder van de bank. Ze bevestigt dat dat te maken heeft met de lage rente. "Die was lager dan de variabele rente op een spaarrekening, het was voor klanten geen passend product meer."

Dat de rente op een spaardeposito lager was geworden dan de gewone spaarrente, bleek vorige maand al. Dat fenomeen is opmerkelijk, omdat normaal gesproken de rente op een deposito juist een stuk hoger is, omdat je je geld voor een (zeer) lange periode beschikbaar stelt aan de bank en er zelf niet bij kunt.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Wie biedt? Tien jaar je geld kwijt voor 0,01 procent rente

Weinig vraag

Volgens de bank was er dan ook nog maar weinig vraag naar het product. Toch zouden klanten die bang zijn dat de spaarrente negatief wordt er nog voor kunnen kiezen om via een spaardeposito tegen 0,01 procent in ieder geval zeker te stellen dat ze niet hoeven te gaan betalen voor hun spaarcenten.

Maar volgens de bank is negatieve spaarrente 'niet aan de orde', hoewel ceo Ralph Hamers eerder wel zei dat de bank dit overweegt als optie als ING daartoe zou worden genoodzaakt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank rekent namelijk al lange tijd een negatieve rente aan banken als die geld 's nachts bij de bank stallen.

Komt misschien weer terug

Overigens sluit ING niet uit dat op een later moment het spaardeposito weer terugkomt, maar dat zal afhangen van hoe de marktomstandigheden zich ontwikkelen. Met andere woorden: als de rentes weer gaan stijgen, kunnen de deposito’s ook weer terugkomen.

Daarbij kan ook worden overwogen om andere deposito's aan te bieden dan alleen de 10-jaars. Ook 1-jaars- en 5-jaarsdeposito's zijn opties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore