Personal finance

ABN verlaagt rente op spaargeld tot bijna 0 procent

25 oktober 2019 08:28 Aangepast: 25 oktober 2019 09:07
Beeld © ANP

De rente op spaarrekeningen van ABN Amro komt steeds dichter bij de grens van 0 procent. De bank kondigde aan op zijn website dat de rente op de Direct Sparen-rekening wordt verlaagd naar 0,01 procent. Dat was eerder nog 0,02 procent.

De rentewijziging gaat op 1 november in, meldt de bank aan haar klanten. Ook op de Direct Kwartaal Sparen-rekening en de Beleggers Spaarrekening van ABN AMRO gaat de rente van 0,02 procent naar 0,01 procent. Bij de Vermogens Spaarrekening was de rente eerder nog 0,03 procent, maar ook die gaat naar 0,01 procent.

Volgens recente gegevens bieden banken als ING en Rabobank op vergelijkbare rekeningen momenteel nog rentes van respectievelijk 0,02 procent en 0,03 procent. Dat verandert mogelijk snel, normaal gesproken volgen de grootbanken elkaar vrij scherp.

Lage ECB-rente doorberekend

Financiële instellingen schroeven de spaarrentes al enkele jaren terug. Dat komt onder meer door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar betalen de banken al enige tijd rente om hun geld te stallen, wat wordt doorberekend aan klanten. De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren.

Van Lanschot Kempen hanteert al een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook bij Hof-Hoorneman Bankiers is er negatieve rente voor vermogende klanten. 

Ook ABN Amro rekent zeer vermogende klanten of grote bedrijven ook al negatieve rente, vertelt een woordvoerder. Hoeveel verschilt per klant, 'daar worden op individueel niveau afspraken over gemaakt', zegt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren

Gevoelige stap

Toen ING-topman Ralph Hamers in augustus aangaf dat de bank negatieve rente overweegt als een van de maatregelen om een verdere renteverlaging van de ECB op te kunnen vangen, kwam dat de bank op veel kritiek te staan

Of en wanneer ABN Amro negatieve rente aan gewone klanten gaat rekenen, daar laat de woordvoerder niets over los. "Wij doen nooit uitspraken over rente, tot het daadwerkelijk plaatsvindt", zegt hij. Dat mag bovendien ook niet, voegt hij toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook 'kleine spaarder' moet negatieve rente betalen bij Van Lanschot

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van