Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Sparen is voor veel huurders niet te doen, kopers zitten er beter bij

23 oktober 2019 15:01 Aangepast: 23 oktober 2019 18:14
Potentiële kopers in een huis. Beeld © ANP

Ze willen wel, maar ze kunnen niet. Veel huurders hebben moeite met sparen, concludeert de Rabobank na een enquête onder ruim 11.000 klanten tussen de 20 en 45 jaar oud. Met name de huurders in de vrije sector, kunnen geen geld apart zetten voor vakanties, uitjes of defecte koelkasten.

Het gaat dan om mensen die vaak duizend euro per maand aan de huurbaas doneren. Ze hebben vaak minder dan 2500 euro aan spaargeld, wat ruim onder het minimumbedrag zit dat budgetinstituut Nibud adviseert als reservepotje. Voor een gezin op bijstandsniveau adviseert het Nibud bijvoorbeeld een buffer van 3.500 euro.

Huurders op de vrije huurmarkt hebben het dus lastig, maar ook huurders die huursubsidie krijgen en minder dan 700 euro per maand betalen, hebben vaak moeite om geld apart te zetten, concludeert de Rabobank. Kopers hebben vaak meer te besteden. "Volgens onderzoek van het CBS besteden huiseigenaren dertig procent van hun inkomen aan een woning, bij huurders in de vrije sector is dat 36 procent en huurders met huursubsidie zitten daar tussenin", aldus Rabo-econoom Nic Vrieselaar.

De Rabobank-economen denken dat de kans dan ook klein is dat de huurders een huis kunnen kopen. Door de overspannen woningmarkt is dan vaak namelijk veel eigen geld nodig.

Ton aan spaargeld nodig

"Een groot deel van de huurders jonger dan 45 jaar koopt bijvoorbeeld liefst een huis. Maar voor een gemiddeld huis is al gauw 10.000 euro eigen geld nodig, alleen al voor de kosten koper," stelt de bank.

De maximale hypotheek komt voor veel mensen niet in de buurt van de huizenprijzen, bleek dit voorjaar al. Wie in zijn eentje aanklopt bij de bank, kan gemiddeld maar 135.000 euro lenen. Voor dat geld koop je vrijwel nergens een huis. 

Gemiddeld komen starters 35 procent van de aankoopprijs tekort. Voor een doorsnee huis is dat al gauw een ton. 

Mensen die een huis hebben gekocht, hebben ook na die forse uitgave vaak meer spaargeld dan de huurders, concludeert de Rabobank. Kopers hebben twee keer zo vaak een spaarpotje van minstens 2500 euro als huurders. Logischerwijs zijn de mensen met het meeste spaargeld ook degenen die vaak het meeste verdienen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van