Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Nederlands pensioen allerbeste ter wereld: 'Eersteklas stelsel'

21 oktober 2019 12:07 Aangepast: 21 oktober 2019 14:48

Er gaat hoogstwaarschijnlijk gekort worden op de pensioenen volgend jaar, maar ondanks dat is het Nederlandse pensioenstelsel uitgeroepen tot beste van de hele wereld. Alleen het Deense pensioen komt in de buurt van het onze, qua financiële stabiliteit. 

De Scandinaviërs stonden in 2017 nog boven Nederland op de Global Pensions Index van het Australische adviesbureau Mercer. Het bedrijf onderzocht de pensioenstelsels van 37 landen, waar samen bijna twee derde van de wereldpopulatie woont. 

Samen met Nederland is Denemarken het enige land dat de A-status krijg voor de mate van financiële stabiliteit die het stelsel biedt na pensionering. Het Nederlandse stelsel wordt omschreven als een 'eersteklas en robuust pensioenstelsel dat goede uitkeringen geeft, houdbaar is op de lange termijn en een hoge mate van integriteit heeft'.

Scandinavië

Australië staat derde in het klassement van Mercer, gevolgd door de Scandinavische landen Finland, Zweden en Noorwegen. Verder in de top 10: Singapore, Nieuw-Zeeland, Canada en Chili. 

De steeds ouder wordende bevolking dwingt politici tot nadenken over de manier waarop pensioenen zijn geregeld, waarschuwt onderzoeker David Knox. Pensioensystemen staan meer dan ooit onder druk, schrijft hij. Dat zet druk op de publieke middelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenfondsen luiden noodklok: politiek moet kortingen voorkomen

Vergrijzing

In 2070 bereikt naar verwachting een vijfde van de wereldbevolking de pensioenleeftijd; nu is dat nog 9 procent, blijkt uit cijfers van de VN

Er speelt overigens nog meer, beschrijft Knox. Ook de lage rente en lage economische groei zijn ongunstig, net als de ontwikkeling dat een steeds groter wordende groep geen pensioen opbouwt omdat ze niet in vaste dienst zijn.

Ook de zoektocht naar een op de lange termijn houdbaar systeem voor werkenden van nu, terwijl gepensioneerden juist eisen dat hun pensioenen op peil blijven, zorgt voor druk op pensioenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeilijke klus: zo vertellen fondsen hun leden over pensioenkortingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van