Ga naar de inhoud
Personal finance

Hypotheek wordt bereikbaarder voor starters en flexwerkers

Archieffoto Beeld © ANP Foto

Als starter kan het een behoorlijke klus zijn om je hypotheek rond te krijgen. Vanaf januari 2020 zou dat wat makkelijker moeten worden: dan kun je een beroep doen op de arbeidsmarktscan.

Die scan kijkt naar je opleiding, waar je woont en in welke sector je werkzaam bent, maar ook wat je in de toekomst zou gaan kunnen verdienen.

Niet alleen voor starters

Het zou de oplossing moeten zijn voor een probleem waar vooral veel starters, maar ook flexwerkers, tegenaan lopen. Werknemers met een vast contract kunnen geld lenen op basis van hun huidige inkomen, maar bij zzp'ers, uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract wordt uitgegaan van een gemiddelde over drie jaar. Dat is in de regel een lager bedrag.

 De scan is met name interessant voor startende flexwerkers, zegt een woordvoerder van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). "Geldverstrekkers kijken met de arbeidsmarktscan immers niet alleen naar wat iemand verdient, maar ook naar een voorspelling van wat diegene in de toekomst gaat verdienen. Dat is extra interessant als iemand een korte arbeidshistorie heeft, maar alle flexwerkers kunnen er gebruik van maken."

Voor flexwerkers die via een uitzendbureau werken, was er al de perspectiefverklaring waarmee zij makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Zzp'ers kunnen al met één jaarrekening zo'n lening aanvragen, al is die vaak wel lager dan wanneer je drie jaar of langer ondernemer bent.

Zzp'er
Lees ook:
Zzp'er krijgt eerder en vaker hypotheekgarantie

Met en zonder NHG

Initiatiefnemer De Hypotheekshop heeft de afgelopen tijd al een pilot gehouden met hypotheekverstrekkers Florius en Obvion, alleen voor hypotheken zonder NHG. De resultaten van die pilot waren positief, zegt directeur Mark de Rijke.

"Daarom willen we er graag een tool van maken voor alle aanbieders, die door de hele branche wordt geaccepteerd." Hun inspanningen resulteerden in een proefperiode onder leiding van NHG.

Per 1 januari 2020 zijn er negen hypotheekverstrekkers die de scan aanbieden, waaronder ING, Rabobank en ABN Amro. Naar schatting gaan zo'n 800 huizenkopers er gebruik van maken in de eerste periode.

In eerste instantie is de arbeidsmarktscan alleen beschikbaar voor hypotheken met NHG. De deelnemende partijen hebben al wel aangegeven de scan ook voor hypotheken zonder in te willen zetten. 

"Dat is met name interessant als je als flexwerker of starter een woning zou willen kopen boven de kostengrens van 310.000 euro", zegt de NHG-woordvoerder. 

Hoe werkt de arbeidsmarktscan?

  • Na het aanvragen van de Arbeidsmarktscan (via je hypotheekadviseur), vraag je een gewaarmerkte pdf op van je diploma(s) bij DUO. Afhankelijk van het diploma kan dit geld kosten.
  • Je uploadt het diploma op arbeidsmarktkansen.nl (de eigenaar van de Arbeidsmarktscan) en beantwoordt digitaal vragen over je beroep en arbeidsverleden. Dit levert een voorlopige score op, op een schaal van 0 tot 100.
  • Is de score lager dan 70? Dan kun je geen hypotheek aanvragen met de scan.
  • Is de score hoger dan 70? Dan betaal je 110 euro en krijg je een gewaarmerkte pdf van de scan. Die kun je met de andere hypotheekstukken naar je adviseur sturen.
Dit is een artikel van