Personal finance

Drie miljoen creditcardhouders moeten zich opnieuw identificeren

18 oktober 2019 14:51 Aangepast: 18 oktober 2019 16:15
Beeld © ANP

Heb je een creditcard van ABN Amro? Grote kans dat je binnenkort een brief krijgt met de vraag om te bewijzen dat jij echt bent wie je zegt dat je bent.

Drie miljoen creditcardhouders van International Card Services (ICS), een dochteronderneming van ABN Amro, moeten zich opnieuw identificeren. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De stap is onderdeel van een breder pakket maatregelen door banken om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Sommige klanten zijn al benaderd, want de operatie loopt sinds begin dit jaar. Het grootste deel van de klanten moet nog opnieuw geïdentificeerd worden. Het duurt naar verwachting nog 'een jaar of twee' voordat alle drie miljoen kaarthouders zijn bereikt.

Het creditcardbedrijf werkt aan een onlineprocedure, maar die is naar verwachting pas eind dit jaar gereed. Tot die tijd moeten klanten fysiek hun identiteitspapieren laten zien. ICS heeft koeriersbedrijf AMP in de arm genomen om het hen makkelijker te maken. Een koerier komt op een gewenst moment langs om de klant te controleren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Banken willen witwasaanpak: samen miljarden transacties controleren

Ingrijpende maatregel

Het komt zelden voor dat een bedrijf zijn klanten vraagt om zich opnieuw te identificeren, en al helemaal niet drie miljoen tegelijk. Alle Nederlandse banken moeten voldoen aan verscherpte eisen van De Nederlandsche Bank tegen witwassen en terrorismefinanciering, maar zij kiezen er doorgaans voor om zelf in hun systemen te zoeken naar ontbrekende informatie.

ICS maakt een andere keuze. "Wij doen dit omdat wij door deze actie in één keer al onze gegevens kunnen updaten en uniformeren", aldus een woordvoerder. "Wij hebben onze databanken eens goed bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat we de gegevens niet op een uniforme manier hebben opgeslagen."

In de afgelopen dertig jaar noteerde ICS van de ene persoon alleen de voorletters en van de ander de voornamen, zoals tegenwoordig verplicht is. Ook zijn veel verhuizingen niet of niet volledig doorgekomen in de systemen. Volgens de zegsvrouw hebben de meeste klanten begrip voor het verzoek, 'als je maar goed uitlegt waarom je het doet'.

Het is niet bekend wat de operatie gaat kosten. Begin dit jaar maakte moederbedrijf ABN Amro wel bekend dat het 85 miljoen uittrekt om klanten beter te screenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Banken op zoek naar duizenden nieuwe compliance officers

16 miljard aan crimineel geld

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken gaat er in Nederland jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld rond, vooral gerelateerd aan drugshandel. Daar willen de banken graag vanaf, zegt de branchevereniging. Daarom zoeken ze momenteel duizenden compliance officers om transacties door te lichten.

Dat zal ook wel moeten, want de druk op banken om iets te doen tegen crimineel geld is de afgelopen tijd flink opgevoerd. ING kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro omdat het niet genoeg deed tegen witwassen. Rabobank kreeg vorige maand een waarschuwing van toezichthouder DNB dat het zijn witwasbeleid op onderdelen moet verbeteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM doet witwasonderzoek naar ABN Amro: 'Zorgelijk', zegt minister

Strafrechtelijk onderzoek

Tegen ABN Amro, het moederbedrijf van ICS, startte het Openbaar Ministerie afgelopen maand een strafrechtelijk onderzoek, omdat de bank mogelijk steken heeft laten vallen bij het voorkomen van witwaspraktijken en terrorismefinanciering. De bank wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties.

De actie van ICS is wel gericht op het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering, maar de woordvoerder benadrukt dat de identificatie-operatie losstaat van het onderzoek van het Openbaar Ministerie. "Wij doen dit op eigen initiatief. De operatie is eind vorig jaar al aangekondigd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore