Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Van overwerkt naar superplanner: 'Denk na over tijd'

18 oktober 2019 05:52 Aangepast: 18 oktober 2019 06:48
Rick Pastoor (30) werkte tot voor kort bij Blendle en richt zich nu volledig op zijn boek GRIP. Beeld © Merlijn Doomernik

Niet méér werken, maar slimmer werken. Die premisse werkte Rick Pastoor uit in zijn boek GRIP. Het boek is zo succesvol, dat hij zijn baan bij Blendle opzegde en van de methode nu zijn fulltime werk maakt. "Denk na over wáár je je tijd aan besteedt, dat is de rode draad."

GRIP ging in tien maanden tijd meer dan 35.000 keer over de toonbank. Reden voor de dertigjarige Amsterdammer om zijn managersbaan bij Blendle op te zeggen.

Niet halsoverkop iets nieuws

De internationale versie van GRIP komt, zoals de planning er nu uitziet, uit in de zomer van 2020. Tot het einde van dit jaar neemt Pastoor de tijd om met veel mensen te praten over de rest van zijn plannen. Tot 1 januari worden er geen grote knopen doorgehakt. 

"Voor zoiets groots moet je de tijd nemen, adviseer ik zelf ook in mijn boek. Niet halsoverkop beginnen met iets nieuws. Mijn missie is om mensen te helpen met het maken van betere keuzes. Qua tijd, maar ook andere dingen. Het is nu aan mij en mijn team om erover na te denken hoe ik dat het slimst kan doen."

Door het succes van zijn boek is Pastoors leven in een paar maanden tijd op zijn kop komen te staan. Daar voelt weinig natuurlijks aan, zegt hij tegen RTL Z. "Qua boekpublicatie heb je veel in de hand, maar successen kun je ook weer niet plannen. Ik heb me niet gerealiseerd dat het zo zou kunnen uitpakken."

Ga er lekker mee aan de slag

Het liefst zou hij ook nog zeven dagen in de week bij Blendle willen werken én zeven dagen aan zijn gezin willen besteden. Maar dat gaat niet, al duurde het een paar maanden voordat hij dat inzag en de knoop doorhakte om zijn baan op te zeggen.

"Mijn werk bij Blendle heb ik met ziel en zaligheid gedaan. Ondanks dat het gek voelt, is dit voor mij wel de juiste stap, een stap die nodig was. Je kunt je tijd maar één keer besteden, daar moet je goed over nadenken. Dat is de rode draad in dit boek."

"lk merk dat ik er heel veel energie van krijg als mensen me complimenten geven over GRIP. Vooral als ze bijvoorbeeld een burn-out hebben gehad, of werken met jongeren met autisme die zo meer structuur in hun week krijgen. Dat doet me meer dan het feit dat ik mijn eigen werkweek op een andere manier kan inrichten, dat vind ik heel tof."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Structuur en mindfulness: de agenda van nu heet planner

Het moest slimmer

Bij Blendle merkte Pastoor dat hij niet meer genoeg had aan zijn oude manier van werken. Hij moest iets nieuws verzinnen om de werkdruk in het snelgroeiende bedrijf bij te kunnen benen.

"Ik kon niet nóg harder, het moest slimmer. Bijvoorbeeld door tijd in te plannen om mijn mail te beantwoorden. Op een gegeven moment kon ik dat niet meer wegwerken in de avonduren en het weekeinde."

Geen one size fits all

Na een paar jaar experimenteren had Pastoor een systeem dat goed werkte. "Dat realiseerde ik me niet zo, tot anderen tegen me zeiden: hoe doe je dit allemaal, ik krijg het niet voor elkaar. Dan ging ik naast ze zitten, vertelde ik ze hoe ik het zelf aanpakte en dan zagen zij het ook in."

Dat was ook het moment waarop hij dacht: waar kan ik mijn collega's naar verwijzen? "Eerst zei ik dan: lees David Allen, lees Stephen Covey, luister deze podcast. Dan zag ik ze al afhaken, omdat het als werk voelde waar ze nog niet eens aan begonnen waren."

Ook daarom is Pastoor blij met zijn boek, want, zegt hij, hij weet dat het geen one size fits all is. "Het gaat nooit voor iedereen werken, maar het is wel heel tof om iets aan de bestaande literatuur toe te voegen, waar mijn directe omgeving ook iets mee kan."

Wat houdt de GRIP-methode in?

De aanpak van Pastoor kent drie delen: grip op je week, grip op je jaar en grip op je leven. 

  • In het eerste deel leer je met name slimmer werken. Dat je agenda heilig is, bijvoorbeeld, en dat je niet moet vergeten reistijd in te plannen. To do's moet je niet in je hoofd bewaren, vindt Pastoor. Verder gaat hij in op het stellen van prioriteiten en mailmanagement.
  • Het tweede deel leert je hoe je een jaarplan kunt maken. De methode gebruikt daarbij een 'accountability partner', oftewel iemand met wie je vooruitblikt en terugkijkt op de afgelopen en komende 12 maanden.
  • In het laatste deel geeft Pastoor je handvatten hoe je je zelfbeeld kunt aanpassen, hoe je effectiever kunt luisteren (dat doen we sowieso veel te weinig, vindt hij) en hoe je je perspectief verruimt.  

'Rot op met je grootse verhalen'

Wat maakt GRIP nou zo anders dan al die andere boeken over productiviteit, structuur en het uit laten komen van je dromen? Pastoor lacht even. "Dit kan me nog steeds verbazen. Toen ik het boek schreef, dacht ik: dit bestaat toch al lang?"

Een van de verschillen zit 'm in de toepasbaarheid, denkt hij. "Je kunt er direct meer aan de slag. Vanaf pagina 1 geef ik handvatten die je kunt toepassen, ook als je de rest van het hoofdstuk nog niet hebt gelezen. Concreet, met voorbeelden waar het bij mij misging."

Nog zoiets: in tegenstelling tot veel andere boeken gebruikt Pastoor een bottom-upbenadering. Hij begint bewust met het grip krijgen op je week en je werk. Dan volgt het jaar en daarna pas 'je leven'. 

"Mijn ervaring is namelijk dat veel mensen denken: gast, rot op met je grootse verhalen over dromen najagen, ik ben hier niet aan toe, ik krijg mijn werk al met geen mogelijkheid rond. Heel vaak zit daar het struikelpunt."

Intentie geven aan je tijd

Hij pakt het boek er zelf ook nog weleens bij. "Ik grijp niet per se terug op de eerste hoofdstukken, over hoe je je week indeelt. Wel op de grote dingen, bijvoorbeeld over het schrijven van een jaarplan. Dan denk ik: wat was mijn verhaal hier ook alweer bij? In dat opzicht heb ik het net zo goed voor mezelf geschreven."

In zijn nieuwe leven heeft Pastoor een dag in de week voor zijn dochter van 1,5 gereserveerd. "Zo'n dag had ik eerst niet, nee. Het idee is om zoveel mogelijk samen te ondernemen, dat we ook echt samen dingen gaan doen. Ik realiseer me dat je je hoofd daarbij moet hebben, dat zo'n dag soms ondergewaardeerd wordt."

Het geeft hem in ieder geval veel levensplezier. "Ik geniet veel meer van mijn tijd als ik er zelf intentie aan geef dan als ik me de dingen laat overkomen. Het is zoveel fijner om terug te denken aan een dag of een week en dat er dan ook echt iets uitspringt."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Minder chaos en meer focus met to-do apps: zo lukt het wel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van