Personal finance

Lichtpuntje voor gepensioneerden: de AOW stijgt waarschijnlijk

17 oktober 2019 06:19

Goed nieuws voor voor (bijna) gepensioneerden. Hoewel een korting op de pensioenen als een donkere wolk boven Nederland hangt, daalt de koopkracht van ouderen volgend jaar mogelijk minder hard. De AOW stijgt namelijk, verwacht ABN Amro.

"In totaal krijgen de AOW-gerechtigden per 1 januari 2020 ongeveer 2,4 procent meer dan in de afgelopen zes maanden", zegt Piet Rietman, onderzoeksassistent bij het economisch bureau van ABN AMRO.

De AOW is via het minimumloon gekoppeld aan de lonen. Nu de lonen stijgen, stijgt ook de AOW, verwachten de specialisten van de bank.

"We denken dat het minimumloon zowel in januari als in juli 2020 met ongeveer 1,3 procent zal stijgen. Verder denk ik dat door het nieuwe Belastingplan nog wat winst te halen is. Het gaat dan om 1 procentpunt", zegt Rietman.

Miniatuurvoorbeeld
Dit betekent dat voor jou:

Pensioenkorting: hoe werkt dat en wat gaat er ongeveer af dan?

Grootste stijging sinds 1998

Tot slot stijgt de consumentenprijsindexatie (inflatie) waarmee de overheid rekent, harder dan in voorgaande jaren, wat ook invloed heeft op de AOW. 

In 2019 steeg de AOW ook al. Volgens Rietman gaat het naar verwachting over 2019 en 2020 samen om een stijging van 8,3 procent. "Dat is de grootste stijging sinds 1998, toen de fiscale regels veranderden."

Meeste voordeel bij laag pensioen

Of dat genoeg is om te compenseren voor de dreigende pensioenkortingen weet Rietman niet. "Dat is van pensioenfonds tot pensioenfonds verschillend en zelfs van persoon tot persoon. Het ene fonds zal misschien wel moeten korten, de ander niet. En de een heeft meer pensioen gespaard dan de ander."

De bedragen zullen dus variëren, legt hij uit. "Maar een AOW-stijging compenseert een eventuele pensioenkorting altijd wel voor een deel. De koopkracht daalt bij iedereen in ieder geval minder hard."

Mensen met een laag pensioen hebben het meeste voordeel, stelt hij verder. "Des te lager je pensioen, des te zwaarder de AOW-component weegt in het totale inkomensplaatje."

In deze video legt Peter van Zadelhoff uit waarom pensioenfondsen moeten korten terwijl ze eigenlijk een fantastisch rendement maken:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van