Personal finance

Hoogleraren: jongeren de pineut als rekenrente pensioenen omhoog gaat

16 oktober 2019 11:04
Snoept opa straks het pensioen van zijn kleindochter op? Beeld © ANP

Jongeren zijn slechter af, als de huidige rekenrente in ons pensioenstelsel wordt losgelaten. Dat zegt een groep hoogleraren van verschillende Nederlandse universiteiten. Ze reageren op een brief van prominenten, waaronder andere hoogleraren, die afgelopen weekend naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

In die eerdere brief werd gepleit voor het aanpassen van de huidige rekenrente. Aan de hand van die rente weten pensioenfondsen hoeveel geld ze in kas moeten houden, om aan de toekomstige verplichtingen kunnen te voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hogere rekenrente: fijn voor pensionado's, maar risico voor werkenden

Beleggingsrendement

De huidige rekenrente is gekoppeld aan het rentebeleid van de Europese Centrale Bank en dus zeer laag. Daardoor wordt ervan uitgegaan dat de pensioenfondsen nauwelijks rendement maken, waardoor ze veel geld in kas moeten houden. Dat geld kan dus niet aan pensioenen worden uitgekeerd, waardoor de kans groot is, dat er volgend jaar gekort moet worden op veel pensioenen.

Onterecht, vonden de eerdere briefschrijvers. Want met beleggingen maken de fondsen wel een goed rendement. Maar dat rendement mag niet bij de rekenrente worden geteld. Iets wat ze wel graag deels zouden willen zien. Op die manier kunnen pensioenkortingen voorkomen worden.

‘Geld verschuift van jong naar oud’

Maar de nieuwe briefschrijvers zijn het daar niet mee eens, schrijven ze in een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad. De hoogleraren van onder meer de universiteiten van Maastricht, Leiden en Tilburg zijn bang dat het pensioen van jongeren in gevaar komt, zodra de rekenrente omhoog gaat. "Geld verschuift van jongeren naar ouderen", schrijven ze.

Zij vinden dat met de rekenrente wel op een veilige manier de toekomst voorspeld kan worden. Maken fondsen beleggingsrendement, dan noemen ze dat een 'beloning'. Er op voorhand van uitgaan dat een fonds een goed beleggingsrendement haalt, vinden ze risicovol. Alleen op papier worden pensioenfondsen rijker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenkorting: hoe werkt dat en wat gaat er ongeveer af dan?

Spelen met risico's

Beleggen brengt immers risico's met zich mee. De rekenrente is gebaseerd op de zogenoemde risicovrije rente die is gebaseerd op zeer veilige beleggingen, zoals staatsobligaties. De briefschrijvers willen niet dat er risico's worden genomen met de premies die jongeren inleggen, om zo ervoor te zorgen dat ouderen niet gekort worden op hun pensioen.

Mocht het kwartje de goede kant op vallen en er toch forse beleggingswinst gemaakt worden, dan komt dat volledig op het bordje van de ouderen terecht. Die krijgen immers geen kortingen meer, maar misschien zelfs een indexatie van hun pensioen. Oftewel, hun inkomen gaat erop vooruit, terwijl jongeren risico lopen, legde Bas Werken, een van de ondertekenaars, maandag al uit.

"Wat je doet is dat je de premie die nog niet is gerealiseerd alvast uitbetaalt aan gepensioneerden, terwijl je het bijbehorende toekomstige beleggingsrisico bij de jongeren laat", schrijven ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van