Personal finance

Huurprijzen vrije sector stijgen vooral in middelgrote steden

16 oktober 2019 06:16 Aangepast: 16 oktober 2019 08:04
De starter heeft niks aan soepelere leennormen, schrijft Vrieselaar. Beeld © iStock

De huurprijzen van huizen in de vrije sector stijgen verder door. Landelijk ging de prijs per vierkante meter met 3,6 procent omhoog ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van woningplatform Pararius.

Een nieuwe, kale huurwoning kost gemiddeld 11,65 euro per vierkante meter per maand. Ter indicatie: dat is ongeveer 1000 euro, exclusief gas water en licht, voor een woning van 88 vierkante meter. Een gestoffeerde woning kostte 15,83 euro per vierkante meter per maand.

De huren zijn sinds vorig jaar wel minder hard aan het stijgen, concludeert Pararius. De rek is eruit en de landelijke prijsstijging is - vergeleken met de koopwoningmarkt - gematigd. Op de koopwoningmarkt steeg de verkoopprijs in het derde kwartaal van dit jaar met 7,2 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klagen over huurprijs loont in 60 procent van de gevallen

1760 euro voor 75 m2

Gemiddelden zeggen echter weinig op de huurwoningmarkt. In Amsterdam stegen de huurprijzen maar met 2,8 procent, maar daar zijn de huren al zeer hoog. Als voorbeeld noemt Pararius een vrijesectorwoning van 75 vierkante meter in Amsterdam. Die kost gemiddeld 1760 euro.

Voor dezelfde woning ben je in Haarlem 1463 euro kwijt en in Hoofddorp gemiddeld 1320 euro. Maar in het relatief goedkope Hoofddorp stegen de prijzen dan juist weer met maar liefst 17,5 procent.

Grote verschillen in provincies

In de cijfers is te zien dat middelgrote steden winnen aan populariteit. Verder zijn er grote verschillen te zien tussen provincies.

In Zuid-Holland betaalden nieuwe huurders gemiddeld 15,72 euro per vierkante meter per maand, 1,1 procent stijging ten opzichte van een jaar eerder. Noord-Holland is - vooral door de prijzen in Amsterdam - de duurste provincie, met 21,62 euro per vierkante meters.

Friesland is een vreemde eend in de bijt: daar daalden de huurprijzen met tien procent. De vierkantemeterprijs kwam uit op 8,81 euro. Huurprijzen in in Limburg, Gelderland en Zeeland bleven ook een stuk lager, tussen de 11,11 en 12,24 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggers zorgen voor veel meer aanbod op dure huurwoningmarkt

Minder stijging bij appartementen

Vooral bij appartementen vlakt de prijsstijging af. Nieuwe huurders betaalden afgelopen kwartaal maar een halve euro meer per vierkante meter ten opzichte van een jaar geleden, een prijsstijging van 2,8 procent.

De huurprijzen van vrijstaande woningen - waar er minder van zijn - namen veel meer toe, met wel 15 procent. Per vierkante meter betaalden nieuwe huurders 15,44 euro per maand, twee euro meer dan een jaar geleden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van