Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Koolmees wil strengere WW-regels om misbruik Polen aan te pakken

15 oktober 2019 14:58 Aangepast: 15 oktober 2019 18:47
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

De regels voor wie op vakantie gaat terwijl hij een WW-uitkering krijgt moeten worden aangescherpt, vindt Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Het is het nieuwste plan in zijn strijd tegen misbruik van Nederlandse werkloosheidsuitkeringen door vooral Polen. 

Het gaat om de zogenaamde WW-export, waarbij werknemers uit Europese lidstaten rechten die ze in het ene land hebben opgebouwd, mogen meenemen als ze in een andere lidstaat gaan werken. Dat mag maximaal drie maanden, onder voorwaarde dat ze naar werk blijven zoeken. 

Maar omdat Nederlandse WW-uitkeringen hoger liggen dan in veel andere Europese landen, is het financieel erg aanlokkelijk om de uitkering mee te nemen naar het thuisland, maar daar niet op zoek te gaan naar werk. Duizenden Polen maakten op deze manier misbruik van deze Europese regels, onthulde Nieuwsuur eerder dit jaar.

12,9 miljoen uitgekeerd

In verhouding gaat overigens niet om gigantische bedragen. Van de 263.000 WW-uitkeringen die uitkeringsinstantie UWV vorig jaar overmaakte, gingen er 5150 de grens over. Dat komt neer op 0,3 procent van het totaal aan uitgekeerde WW-premie, een bedrag 12,9 miljoen euro. 

In vijf jaar tijd steeg het aantal export-WW's wel hard: in 2013 waren het er nog 1163, blijkt uit UWV-cijfers.

Bijna altijd Polen

Bijna negen van de tien WW-uitkeringen naar het buitenland, werden naar Polen geëxporteerd, meldt het ministerie.

En met die uitkeringen gaat het ook het vaakste mis, valt te concluderen uit een steekproef van uitkeringsinstantie UWV. Het onderzoek kwam er nadat de fraude met uitkeringen door arbeidsmigranten eind vorig jaar werd ontdekt.

In de periode van september tot en met december van vorig jaar bleek bij één op de acht uitkeringen naar het buitenland iets niet in de haak. In totaal ging het om 243 uitkeringen waarbij de aanvrager zich niet aan de regels hield. In de meeste gevallen ging de uitkering naar Polen. 

Ook op vakantie

Bij het onderzoek werd nog iets opmerkelijks ontdekt: 16 procent van de aanvragers van een meeneemuitkering vroeg tegelijkertijd vakantie aan, 'relatief vaak', volgens Koolmees. Hoe vaak dit bij aanvragers gebeurt die in Nederland blijven, kon een woordvoerder van het ministerie niet direct zeggen.

Ook mensen met een WW-uitkering hebben recht op vakantie die afhankelijk van wanneer de WW ingaat, kan oplopen tot 20 dagen. Dat geldt ook voor iemand die zijn WW-uitkering meeneemt naar het buitenland.

Maand vakantie

Maar een maand vakantie staat niet in verhouding tot een uitkering die vijf maanden duurt en waarvan de ontvanger ook nog eens drie maanden mag exporteren, vindt de minister.

En dus wil Koolmees de regels aanscherpen. Hoe precies wordt nog onderzocht, de wet zal er namelijk voor moeten worden aangepast. De regels zullen namelijk gaan gelden voor álle ontvangers van een WW-uitkering. Wanneer er een wetsvoorstel is, kon de woordvoerder van Koolmees niet zeggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koolmees: geen noodrem tegen soepelere export ww-uitkering

Europese worsteling

De WW-export is een van minister Koolmees' hoofdpijndossiers. Hij probeert uit alle macht een verruiming van de EU-regels, waarmee de periode dat arbeidsmigranten de uitkering mogen meenemen zou verdubbelen, te voorkomen.

Dat lukte dit voorjaar deels, toen een besluit over de kwestie ternauwernood over de Europese parlementsverkiezingen heen werd getild. Het parlement zou volgens Koolmees halverwege oktober, dus rond deze tijd, een besluit moeten nemen over hoe het verder wil met het WW-export-dossier. 

Op 24 oktober zal Koolmees er in ieder geval over gaan praten met zijn Europese collega’s, het dossier staat hoog op de agenda tijdens de vergadering van Europese ministers van Sociale Zaken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse EU-parlementariërs blunderen met stemming WW-export

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van