Personal finance

'Racistisch' Sinterklaasboek wordt kostbaar collector's item

17 oktober 2019 06:20 Aangepast: 17 oktober 2019 12:52

Het prentenboek Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons wordt tegen woekerprijzen verkocht op de tweedehandsmarkt. Twee jaar geleden haalde uitgeverij Lemniscaat het populaire boek uit de handel. Dit gebeurde op verzoek van de illustrator zelf. Ze had er genoeg van om voor racist uitgemaakt te worden.

Een paar jaar geleden was het prentenboek Sinterklaas met de herkenbare rode kaft nog in vrijwel elke boekwinkel te koop, zeker in het najaar. Tegenwoordig moet je goed speuren in tweedehandsboekwinkels als je nog een exemplaar op de kop wil tikken.

En je moet vooral bereid zijn om flink te betalen. In 2017 kostte het boek van illustrator Charlotte Dematons nog geen 20 euro. Nu ben je voor een tweedehandsexemplaar makkelijk 100 euro of meer kwijt.

Prijs explodeert

Op Bol.com wordt de klassieker onder de kinderboeken aangeboden voor bedragen variërend van 115 tot 139 euro. Op Boekwinkeltjes.nl vraagt een aanbieder slechts 60 euro, maar dat boek is dan wel gescheurd en pagina's zitten los. Ook op Marktplaats wordt er grof geld gevraagd voor het boek. 

Diezelfde aanbieder verkoopt ook een maxi-editie van Sinterklaas. Daarvoor vraagt de verkoper 199 euro exclusief btw. Twee jaar geleden kostte deze grote uitvoering nog 29,95 euro.

Prijswinnend prentenboek

Illustrator Charlotte Dematons is bekend van haar zeer gedetailleerde zoekboeken. In 2007 werd haar prentenboek Sinterklaas uitgebracht. In datzelfde jaar won Dematons met dit boek de verkiezing voor het Mooiste Boekomslag en in 2008 sleepte ze de Gouden Penseel in de wacht, een literatuurprijs voor het best geïllustreerde kinderboek.

Onder andere het Anton Pieck-museum wijdde een speciale expositie aan het boek. Ook commercieel was Sinterklaas een succes: er werden 150.000 exemplaren verkocht.

Uitgescholden op basisscholen

Ondanks al dat succes wilde illustrator Charlotte Dematons toch dat haar boek uit de winkels gehaald zou worden. "Ze kreeg heel veel negativiteit over zich heen rond de Zwarte Pieten-discussie en daar had ze genoeg van", zegt Jean Christophe Boele van Hensbroek. Hij was met Lemniscaat de uitgever van het boek.

De Volkskrant schreef in 2017 dat Dematons tijdens bezoeken aan basisscholen door tegenstanders van Zwarte Piet werd belaagd. Ze werd vanwege het boek uitgescholden en beticht van discriminatie en racisme. In Dematons' gedetailleerde prentenboek komen namelijk honderden Zwarte Pieten voor. 

Geen roetveegpieten

De uitgever geeft aan dat Dematons zelf niet wil reageren. Zelf is hij niet verrast over de levendige handel op de tweedehands markt. Veel wil Boele van Hensbroek er verder niet over kwijt. "Ik vind het persoonlijk jammer dat de discussie zo gepolariseerd is."

Hij is niet van plan om het boek te herdrukken. "Ik heb de rechten niet eens. Charlotte Dematons wilde ermee stoppen en heeft de rechten teruggenomen."

De vraag of de illustrator Lemniscaat heeft moeten betalen voor de rechten, wil de uitgeverij niet beantwoorden. "Dat is iets tussen Charlotte en de uitgever", aldus een woordvoerder van Lemniscaat.

Geen aangepaste versie

De uitgever verwacht ook niet dat de illustrator met een aangepaste versie komt. Bijvoorbeeld door er gekleurde Pietjes of roetveegpietjes van te maken. "Nee, dat is niet aan de orde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van