Personal finance

Huiseigenaar vreest kosten verduurzaming, maar de wil is er wel

15 oktober 2019 06:07 Aangepast: 15 oktober 2019 06:34
Een woning in Rijswijk wordt geïsoleerd. Beeld © ANP

De meeste mensen willen wel hun huis verduurzamen, maar denken dat dit onbetaalbaar is. Door onduidelijke spelregels vanuit de overheid voelen zij een drempel om nu al iets te doen aan hun woning.

Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van ABN Amro. De bank wilde weten hoe mensen aankijken tegen het verduurzamen van hun woning en liet ruim duizend huizeneigenaren ondervragen.

De conclusie? Veel mensen maken zich zorgen over de hoge kosten en het onduidelijk beleid van de overheid en nemen dus een afwachtende houding aan. Bijna driekwart van de ondervraagden heeft behoefte aan meer informatie over de gevolgen die het Klimaatakkoord voor hen heeft.

Wil is er wel

De wil tot verduurzaming is er namelijk wel. Van de ondervraagden vindt 61 procent verduurzamen van de woning belangrijk. Toch heeft minder dan de helft de afgelopen drie jaar ook daadwerkelijk iets gedaan. 

Zij die dat wel deden, namen relatief eenvoudige stappen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, isolatieglas en het vervangen van de cv-ketel - wat elke vijftien jaar sowieso moet gebeuren. Veel minder animo is er voor het isoleren van dak, spouw of vloer.

'Isoleren loont'

Terwijl juist dat het meeste loont, volgens Vereniging Eigen Huis (VEH). "Van isoleren krijg je nooit spijt", vertelt zegsman Hans André de la Porte. "Je kunt vooral veel winst halen uit betere isolatie van gevel, dak en vloer. Een veilige investering die je altijd terugverdient, ook bij een toekomstige verkoop van je huis." 

Bovendien neemt het wooncomfort sterk toe door een aangenamere verdeling van de temperatuur, zo geven veel eigenaren aan bij VEH.

Met grote investeringen zoals overstappen naar een warmtepomp kun je volgens De la Porte beter wachten. "Veel initiatieven vanuit de overheid, zoals subsidies, moeten nog starten. Dit zal per gemeente verschillen. Neem zeker geen overhaaste maatregelen, tenzij je dat zelf graag wilt."

Wijk voor wijk

In het Klimaatakkoord van afgelopen juni staat dat Nederland in 2030 minimaal 49 procent minder CO2 uitstoot dan in 1990. Bovendien moeten alle 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in 2050 van het aardgas af. Dat gebeurt wijk voor wijk, al is nog onbekend wanneer welke wijk aan de beurt is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen moet van het gas af: vrijwillig of gedwongen

Maar los van de gasaansluiting gebeurt er bij huizenbezitters nog maar weinig aan verduurzaming. Zij wachten liever tot een verbouwing (31 procent) of onderhoud (23 procent) van hun woning - of stellen maatregelen uit totdat er extra geld beschikbaar komt door vakantiegeld of de dertiende maand (26 procent), blijkt uit het onderzoek.

Slechts vier op de tien respondenten gaven over de afgelopen drie jaar 5.000 euro of meer uit aan verduurzaming van hun huis. Drie van de tien gaf tussen de 2.000 en 5.000 euro uit, de rest nog minder.

'Kosten te hoog ingeschat'

Daarbij schatten veel mensen de kosten om hun woning te verduurzamen te hoog in, concluderen de onderzoekers. Zo verwachten bezitters van een koopwoning dat zij gemiddeld ruim 22.000 euro moeten uitgeven om hun huis van energielabel A te voorzien.

Die kosten liggen volgens ABN Amro vaak lager. De bank pleit daarom voor betere voorlichting door zowel de overheid als het bedrijfsleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energielabel voor huis flink duurder, gaat bijna 200 euro extra kosten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van